A Facebook véradást segítő alkalmazást indít Izraelben

Az izraeli Facebook-felhasználók ezentúl azonnal jelentkezhetnek sürgősségi véradásra az országban található véradó központokban, és azt is kérhetik, hogy figyelmeztetést kapjanak, amikor ideje ismét véradásra menniük.

Ádi Szofer-Teeni, a Facebook izraeli igazgatója ellátogatott az izraeli mentőszolgálat, a Mágen Dávid Ádom (Vörös Dávid-csillag) Kiriját Onóban található központjába és ott jelentette be az új alkalmazás elindítását. A Facebook szolgáltatásába integrált applikációtól azt remélik, hogy megnövekszik a véradási hajlandóság, hiszen a segítségével könnyen megtalálható a legközelebbi véradó állomás és a rendszeres figyelmeztetés is növeli majd az adakozó kedvet.

A felhasználók regisztrálhatnak a hozzájuk legközelebb lévő véradó állomáson, hogy sürgős esetben azonnal riasztani tudják őket, beállíthatják, hogy milyen időközönként kapjanak értesítést véradásra és meghívhatják ismerőseiket is. A mentőszolgálat szerint világszerte már százmilliónál is több ember használ hasonló applikációt, így ideje volt, hogy a zsidó államban is elérhetővé váljon ez a lehetőség. A kimutatások szerint Izraelben naponta átlagosan ezer adag vér szükséges ahhoz, hogy kielégítsék az egészségügyi rendszer igényét.

A Facebook alkalmazás bejelentésekor Eli Bin, a MágenDávid Ádom vezérigazgatója bemutatta Szofer-Teenineka mentőszolgálat által használt modern technológiai megoldásokat. Ilyen például az, hogy ma már a WhatsApp segítségével is kapcsolatba lehet lépni a mentősökkel, képet lehet küldeni a sérültekről és pontosan közölni lehet a baleset helyszínét.

“A közelmúlt eseményei ismét megmutatták, hogy milyen kiemelkedő az izraeliek szolidaritása. Amikor a mentőszolgálat felhívást tett közzé a meroni katasztrófa után, hogy azonnal vérre van szüksége, hihetetlen gyorsan sikerült mobilizálni a véradókat. Ebben rejlik egy közösség ereje” – mondta Szofer-Teeni, utalva a lágbáomerkor bekövetkezett, 45 emberéletet követelő tragédiára, melynek során meroni zarándokok vesztették életüket és nagyon sokan megsebesültek. “Véradókra azonban folyamatosan szükség van, a vérbanknak minden egyes nap meg kell kapnia a szükséges mennyiséget, hogy életeket lehessen megmenteni. Az új applikációval a Facebook egyszerűbbé és könnyebben elérhetővé teszi a véradást, továbbá felhívja a figyelmet a véradás fontosságára. Együtt sok izraeli életét menthetjük meg” – tette hozzá.

Eli Bin nagyra értékelte a Facebook kezdeményezését, amely éppen június 14-én, a véradás világnapján indult el.Ez az algoritmus szó szerint életeket fog menteni” – mondta a mentőszolgálat vezérigazgatója.

zsido.com

Forrás: JPost

  • Küldés emailben