A Brookings Institute november elején végzett közel-keleti témájú közvélemény-kutatást az Egyesült Államokban. Az egyre intenzívebbé váló amerikai elnökjelölti versenyben jelentősen eltér a demokrata és a republikánus szimpatizánsok álláspontja ebben a kérdésben. Utóbbiak sokkal inkább tekinthetők Izrael-barátnak, a demokratát álláspontja kritikusabb.   

Kétszer annyi amerikai vélekedik úgy (37 százalék), hogy az izraeli kormánynak túl nagy befolyása van az amerikai politikára, mint ahány szerint túl kevés (18 százalék). A relatív többség (44 százalék) ugyanakkor azon a véleményen van, hogy a jelenlegi hatás éppen megfelelő. A demokrata és a republikánus szimpatizánsok között jelentős különbségek tapasztalhatók. A demokraták sokkal inkább érzik túlzottnak a befolyást, mint a republikánusok. Előbbiek között minden második, utóbbiaknál minden negyedik megkérdezett volt ezen az állásponton.

20151210_1

Az amerikaiak kétharmada nem szeretné, ha a kormánya az izraeli-palesztin békefolyamatban játszott közvetítői szerepében részrehajló lenne valamelyik fél irányába. Tízből hárman viszont úgy gondolják, hogy az izraeli érdekeket jobban figyelembe kellene venni, mint a palesztinokéit. Elenyésző azoknak a száma, akik azt látnák jónak, ha az USA a palesztinok irányába lenne részrehajló. Csakúgy, mint az előző kérdésnél, itt is érdemi eltérések vannak a két nagy párt szavazótábora között. A republikánus szimpatizánsok 45 százaléka lenne elégedett azzal, ha az izraeli szempontok érvényesülnének jobban, miközben a demokratáknak mindössze 19 százaléka.

20151210_2

A kutatás során megkérdezték azoktól, akik az Izrael felé történő részrehajlást támogatták, hogy mi áll a véleményük hátterében. A legtöbben (42 százalék) azért gondolják így, mert szerintük az USA-nak és Izraelnek sok közös értéke van. 35 százalékuk úgy véli, hogy Izrael támogatása az Egyesült Államok érdekeit szolgálja. További 20 százalék pedig vallási, etnikai kötelességének érzi Izrael támogatását.

A következő amerikai elnökválasztás 2016 novemberében lesz esedékes. Ennek kapcsán megkérdezték a felmérés résztvevőitől, hogy a szavazás során mennyire veszik figyelembe a jelölt álláspontját arról, hogy milyen legyen az USA politikája Izrael irányába. Az amerikaiak ötöde ezt nagy mértékben figyelembe veszi, ugyanakkor 21 százalékuknak egyáltalán nem számít. Ebben a kérdésben is jelentős demokrata-republikánus törésvonal figyelhető meg. A demokrata szimpatizánsoknak mindössze 14 százaléka nyilatkozott úgy, hogy fokozottan figyel erre a kérdésre, miközben a republikánusok között ugyanez az arány 40 százalékos.

20151210_3

 

(Munkatársunktól, a Brookings Institute kutatási jelentése alapján.)