Benjamin Netanjahu megköszönte és példaértékűnek nevezte a lépést.

Csehország parlamenti képviselői határozatban szólították fel országuk kormányát arra, hogy ismerje el Izrael egységes fővárosának Jeruzsálemet és ne támogassa az UNESCO-t, ha továbbra is támadásokat intéz a zsidó állammal szemben – közölte a Ynetnews.

Az Izrael-barát szöveget Jeruzsálem újraegyesítésének 50. évfordulóján, magas támogatottság mellett fogadták el a cseh törvényhozók: a prágai parlament 156 tagjából 112-en szavaztak mellette. A határozatban elítélték az UNESCO lépéseit is, melyekkel a nemzetközi szervezet a zsidóság Jeruzsálemhez fűződő kapcsolatait próbálta meg tagadni a közelmúltban.

Jana Cernochova parlamenti képviselő az „egyetlen lehetséges szankciónak” nevezte az UNESCO anyagi támogatásának befagyasztását. „A hozzájárulásokat nem lenne szabad kifizetni, egészen addig, amíg a szervezet nem hagy fel az Izrael-ellenes magatartásával” – olvashatóak szavai a Jewish Telegraphic Agency oldalán.

A határozat elfogadását eredetileg az International Christian Embassy in Jerusalem nevű keresztény-cionista szervezet kezdeményezte, melynek tagjai hónapokon át tárgyaltak a képviselőkkel, hogy meggyőzzék őket az intézkedés szükségességéről.

A parlament döntését követően a képviselők különleges ünnepségen vettek részt a St. Vitus Katedrális épületében, melyet az idei Jeruzsálem Nap alkalmából szerveztek. Az eseményen Csehország kulturális minisztere, Daniel Herman is részt vett, több száz zsidó és keresztény vendég társaságában.

A cseh parlament lépését Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök is megköszönte. „Ez egy helyes, méltó és bátor döntés, amelyet másoknak is követniük kellene” – nyilatkozott az izraeli vezető.

zsido.com

Kép forrása: Ynetnews