Különös diplomáciai érzékről tett tanúságot izraeli látogatásán Sebastian Pinera, Chile elnöke. Először a szintén a fogadására készülődő palesztinokat, majd az izraelieket sértette meg – egy napon belül.

Először a jeruzsálemi Siratófalat látogatta meg felesége és chilei tisztségviselők társaságában, ahol Izrael békéjéért mondott imát, és a kövek közé helyezte a santiagói Anne Frank iskola diákjainak kívánságcéduláit. Külföldi politikusok általában nem tesznek látogatást a jeruzsálemi Óvárosban, annak vitatott nemzetközi státusza miatt. Újabban azonban – elsősorban Trump elnök hatására – egyre több vezető megy el mégis a Siratófalhoz, ami rendre a Palesztin Hatóság éles tiltakozását váltja ki. Így történt ez most is.  A palesztin vezetés szerint Pinera ezzel a gesztussal az izraeli „megszállás” mellett állt ki.

A Harvardon végzett, milliárdos üzletemberből lett konzervatív meggyőződésű chilei elnök Netánjáhu januári brazíliai látogatásakor, Jair Bolsonaro elnök beiktatásakor tett ígéretet egy hivatalos izraeli látogatásra.

Pinera az Óvárosból a Jád Vásem múzeumba ment kíséretével, ahol hivatalos ceremónia keretében rótta le tiszteletét a holokauszt áldozati előtt. Ezt követően mezőgazdasági és egészségügyi technológiát fejlesztő vállalatoknál tett látogatást, majd Reuvén Rivlin államelnök fogadta őt rezidenciáján.

Ekkor azonban nem várt fordulat következett a programban: Pinera elnök elzarándokolt a jeruzsálemi Templom-hegyre, ahová a Palesztin Autonómia magas rangú tisztviselői kísérték el, köztük Fadi al-Hadami, a Palesztin Hatóság „jeruzsálemi ügyekért felelős minisztere”. Ezzel azt a látszatot keltette a chilei elnök, mintha a zsidóság legszentebb helyét és Jeruzsálem 1967-ben felszabadított részeit egy leendő palesztin állam területeként ismerné el. A későbbiekben Pinera találkozott Mahmud Ábbász palesztin elnökkel és a bét lechemi keresztény kegyhelyeken tett látogatást.

A templom-hegyi incidens után az izraeli Külügyminisztérium azonnal éles hangú tiltakozó közleményt adott ki, melyben a zsidó állam Jeruzsálem feletti szuverenitásának megsértésével vádolta az elnököt. „Pinera látogatását a Templom-hegyen a diplomáciai szokások és a két ország közötti egyezmények megsértéseként értelmezzük. A Külügyminisztérium határozottan elítéli az izraeli szuverenitás bármilyen megsértését a Templom-hegyen. Különbséget kell tenni a szabad vallásgyakorlat és a Templom-hegy feletti szuverenitásunk között” – állt a közleményben. A chilei kormány még nem adott hivatalos választ a tiltakozásra.

A 2010 és 2014 között egyszer már Chile elnökeként szolgált Pinera a közelmúltban is kettős játékot űzött. 2011-ben, Chile történelmében először, elnöki látogatást tett Izraelben és szabadkereskedelmi egyezményt írt alá. Néhány hónappal később azonban a chilei kormány elismerte a „szabad és független palesztin államot”, és ezzel kiváltotta az izraeli vezetés rosszallását. Pinera szerint nem volt ellentmondás e két gesztus között: „Ez a magatartás segítheti elő, hogy Izrael és a palesztin állam békében és jólétben éljen, elismert és biztonságos határok között” – jelentette ki.

Chile mintegy 15 000 zsidó otthona, továbbá az országban él a világ legnagyobb, 300 000 fős palesztin diaszpórája is.

zsido.com

Forrás: TOI

Megszakítás