A kemény ukrán tél nagy léptekkel közeleg, s már most is igen nehéz a helyzet a folyamatosan áramkimaradásokkal és megrongált infrastruktúrával küzdő Harkivban. A Chábád helyi képviselői éjt nappallá téve azon dolgoznak, hogy megkönnyítsék az emberek mindennapjait – írja a Chabad.org.

„Már több száz radiátort és takarót osztottunk ki a rászorulók között. Segítséget nyújtunk a kitört ablakok és a helyükről kimozdult ablakkeretek helyreállításához, hogy melegen lehessen tartani az otthonokat”

– mondta el Miriam Moskovitz rebecen, aki férjével, Mose rabbival vezeti már harminc éve a harkivi Chábád-központot.

Az egyik helyi lakos, aki Moskovitzéktől kapott segítséget, a következőket mesélte:

„Vasárnap férfiak érkeztek a zsinagógából és beüvegezték az ablakaimat, melyek még márciusban törtek be, amikor a szemközti házat rakétatalálat érte. Nagyon hálás vagyok a segítségért, különösen így a tél beállta előtt”.

Sokan vannak, akik szégyellenek segítséget kérni és csak véletlenül derül ki, hogy nehéz helyzetbe kerültek. Ez történt, amikor Moskovitzék egyik fia, Solom Ber egy idős emberhez látogatott el, hogy mezuzát tegyen fel az ajtófélfáira. Ekkor derült ki, hogy a férfi már másfél éve elektromos áram nélkül él és nincs lehetősége szerelőt hívni. Solom Ber azonnal megszervezte, hogy a Chábád-központból küldjenek egy szakembert, illetve takarítókat, hogy rendbe tegyék a lakást.

A lubavicsi küldöttek külön figyelmet szentelnek a városban működő zsidó iskolára és kollégiumra, melyben szintén nagy kárt tettek a rakétatámadások. A tanítás egyelőre csak online formában folytatódik A harkivi zsinagóga óvóhelyként és élelmiszersegély-raktárként működik a háború kezdete óta, ezért egy nemzetközi zsidó segélyalapítvány segítségével generátorokat állítottak fel az épületben, hogy az áramszünetek se okozzanak gondot a karitatív munka során.

A Chábád rendszeresen küld élelmiszercsomagot a közösség tagjainak s emellett naponta kétszáz vekni kenyeret osztanak szét a város azon kerületeiben, melyek a legsúlyosabb csapásokat szenvedik el. Az önkéntesek mellett a Moskovitz házaspár is részt vesz a kenyérosztásban.

„Hosszú idő óta először mehetünk ki az utcára, hogy így segítsük az embereket. Nagyon megható volt látni az emberek mosolyát”

– mesélte a rebecen.

A megpróbáltatások mellett az örömteli eseményekből sincs hiány a harkivi hitközségben. Szukkotor ünnepelték öt lány bát-micváját a Chábád zsinagógájában. A tizenkét éves lányok héber nevet és egy olyan nyakláncot kaptak, melynek medálján a nevük olvasható. Hosáná rábá napján pedig zenei koncertet is rendeztek a zsinagógában, hogy így emlékezzenek meg a hákhél, azaz a nép összegyűjtésének tórai parancsolatáról.