Az Izraelben működő Chábád-központokat vizsgáló kutatás eredményeit ismertette a Chábád ifjúsági mozgalma, a Céréj Águdát Chábád egy Nir Ecionban rendezett konferencián, melyen a Szentföldön szolgáló lubavicsi küldöttek vettek részt.

“Több száz férfit és nőt kérdeztünk meg. A válaszadási hajlandóság sokkal magasabb volt, mint általában” – mondta a kutatást vezető Dr. Rafi Smith.

A konferencián három célcsoport (vallásos-hagyományőrző, világi és akik jártak már valamelyik Chábád-központba) válaszait vizsgálták meg. Többek között arra voltak kíváncsiak, hogy a zsidóság melyik területe érdekli leginkább az embereket, illetve milyen szolgáltatásokat vesznek szívesen igénybe a Chábád-központokban. Azt is tudakolták, hogy mi vitte be az embereket a Chábád-központba, mennyire voltak elégedettek az ott tapasztaltakkal, mennyire érdeklődnek a vallási tartalom iránt és milyen gyakran vesznek részt a szervezett programokon.

A válaszokból kiderült, hogy a Chábád-központok látogatói a társadalom minden rétegét képviselik, továbbá az is, hogy a világi zsidóknak a vallásos társadalommal szemben érzett averziói nem érvényesek a Chábád-mozgalommal kapcsolatban.

A magukat hagyományőrzőnek tituláló válaszadók 86%-a nyilatkozott úgy, hogy szívesen bővítené tovább tudását a Chábád-központok programjainak segítségével. Közülük 48% nagyon szívesen tenné ezt, 38% pedig valamelyest.

Amikor azt a kérdést tették fel, hogy mi az oka a zsidó vallás iránti érdeklődésüknek, az emberek 38%-a azt felelte, hogy “ezzel erősítené a kapcsolatát a saját zsidóságával”, 27% pedig azt mondta, hogy “így szeretné megismerni a saját kultúráját”.

A felmérésből az is kiderült, hogy az izraeliek nagy része pozitívan látja a Chábád-mozgalom működését.

Az elkövetkező hónapokban a Céréj Águdát Chábád komoly erőforrásokat fektet be annak érdekében, hogy a lubavicsi küldöttek képesek legyenek a kutatás eredményeit figyelembe véve javítani munkájukon.

zsido.com

Forrás: crownheights.info