Őseik múltját ismerhetik meg azok a zsidók, akik egy nemzetközi projekt keretében érkeztek Fehéroroszországba.

A MEGA (Memory, Education, Generation, Action – emlékezet, oktatás, nemzedék, cselekvés) projekt egy hétre visz el a szovjet utódállamba zsidókat az Egyesült Államokból, Izraelből, Oroszországból, Grúziából, Lengyelországból és Azerbajdzsánból. Az ország zsidó múltjának megismerésén kívül temetőket tisztítanak meg és állítanak helyre, van közte 500 éves helyszín is – olvasható a jpost.com beszámolójában.

„A nagyapám itt halt meg, azt sem tudjuk, hol van a sírja” – nyilatkozta az egyik amerikai résztvevő, Iliana Svechin. Azzal, hogy sírokat gondoz, előtte is lerója a kegyeletét – mondta. A MEGA a fehérorosz fővárosban, Minszkben született a Hillel International és a Genesis Philanthropy Group támogatásával. Az ország mai területe évszázadokkal ezelőtt a kelet-európai zsidóság meghatározó spirituális központja volt.

A XX. század elején a mai Fehéroroszország területén lévő nagyobb városok lakosságának fele zsidó volt. A jiddis még a szovjet rezsim kezdete után 20 évig hivatalos nyelv volt a tagköztársaságban. A náci megszállás előtt 400 zsinagóga működött a vidéken.

A MEGA céljai között szerepel az is, hogy az oroszul beszélő fiatal zsidókat összekapcsolják a történelmükkel és az örökségükkel, megerősítsék zsidó identitásukat, bárhol is legyenek a világban.

zsido.com

Kép: jpost.com

 

Megszakítás