Az egyik neves közvéleménykutató cég, a YouGov a King’s College egyetemmel közösen végzett felmérése szerint az Egyesült Királyságban élő emberek 45%-a érez bizonyos fenntartásokat a zsidókkal szemben. A kérdőíven felsorolt hat antiszemita állítás közül ennyien jelölték be legalább egynél, hogy egyetértenek vele. Az állítások a legismertebb zsidóellenes sztereotípiákat gyűjtötték össze, a pénzéhségtől kezdve egészen a holokauszt emlékének kihasználásáig.

A kiértékelésnél a King’s College és a Derby Egyetem tudósai által létrehozott Általános Antiszemitizmus Skálát használták fel. A kutatásból kiderült, hogy a válaszadók 55%-a egy állítással sem értett egyet, azokkal sem, melyek Izrael Államra vonatkoztak. A zsidóellenes érzületű személyek több mint a fele csak egy vagy két állítást tartott igaznak, 12%-uk viszont legalább négyet.

Egy párhuzamosan végzett felmérés azt mutatta, hogy a brit zsidók 44%-a a nyilvánosság előtt elrejt minden olyan szimbólumot, mely vallására utalna. A megkérdezettek szerint a kipa vagy a Dávid-csillagos nyaklánc antiszemita támadást válthat ki, ezért nem viselik nyilvános helyen. A zsidók mindössze 20% érzi úgy, hogy a brit kormány tesz a zsidógyűlölet visszaszorításáért és megfelelő retorziókat alkalmaz az antiszemita incidensek elkövetői ellen. 78%-uk nyilatkozott úgy, hogy a politikusok nem tesznek eleget az ország zsidó közösségének biztonságáért, ráadásul úgy érzik, hogy a politikai pártok egyre elfogadóbbak az antiszemita nézetekkel szemben.

Öröm az ürömben, hogy a felmérés szerint a brit felnőttek évek óta egyre kevésbé fogékonyak a zsidóellenességre.

zsido.com

Forrás: Hamodia