Nagy-Britannia legnagyobb, 40 000 tagot számláló hitközsége, az ortodox zsinagógákat képviselő United Synagogues vezető rabbija, Ephraim Mirvis speciális áldást komponált, melyet szimchát Torá ünnepén olvastak fel a nők tiszteletére.

Ez az az ünnep, melynek során a zsinagógákban felolvassák a Tóra utolsó, majd első fejezetét, így ünnepelve a tóratanulás soha véget nem érő folytonosságát. Régi hagyomány, hogy a Tóra utolsó mondatainak felolvasásához a chátán Torá (a Tóra vőlegénye), a Tóra újrakezdéséhez pedig a chátán berésit (a Berésit hetiszakasz vőlegénye) címmel megtisztelt férfit hívják fel a Tórához. Mindkét cím igen nagy megtiszteltetést jelent, melyet a két kitüntetett általában gazdag kidussal honorál. Mielőtt felhívnák a két férfit, hosszú áldást mondnak rájuk, melyben hosszú életet és sikereket kívánnak nekik.

A United Synagogues vezetése a korábbi években bevezette, hogy a közösségek életében fontos szerepet betöltő nők közül is megtisztelnek valakit ezen az ünnepet, akinek az éset chájil (érdemekben gazdag nő) címet adományozzák. Áldást azonban eddig nem mondtak rájuk. Ezen a helyzeten változtatott idén Mirvis főrabbi, akinek áldása a ” közösséget kimagasló és jelentős módon erősítő nőket” dicséri.

“Aki megáldotta ősatyáinkat, Ávrahámot, Izsákot és Jákobot, ősanyáinkat, Sárát, Rebekát, Ráchelt és Leát, Ő áldja meg [az illető hölgy neve], aki hűen és kimagasló módon szolgálja közösségünket és ezzel kiérdemelte az éset chájil címet ezen a szent napon. Örökkévaló Istenünk, áldd meg őt és családját, és engedd, hogy folytathassa kimagasló tevékenységét Előtted, erényesen és kegyességgel. Áldd meg őt, hogy a jövőbeli tevékenységeit is siker koronázza. Legyen ez az akaratod, melyre mondjunk áment.” – áll a szövegben.

zsido.com

Forrás: JPost