Hogyan neveljünk egészséges gyermeket? A kulcsot a Tóra egyik mondata tartalmazza – írja a The Jew in the City oldal.

A biztonságosan kötődő emberek bíznak magukban, szeretik magukat, úgy érzik, hogy a világ többnyire biztonságos és nagyrészt

cottonbro from Pexels

jó hely. Képesek arra, hogy kiálljanak magukért és egészséges mértékben hajlandóak kockázatot is vállalni, ha a helyzet úgy adódik. A biztonságos kötődés akkor alakul ki, amikor kielégítik egy gyermek érzelmi szükségleteit. A gyerek tudja, hogy szeretik, hogy fontos azoknak, akik körülveszik őt, teret adnak a játékának, zajonghat, a szülei pedig biztosítják neki azt a hátteret és védőhálót, ahova bármikor visszatérhet. Azok a gyerekek, akik ezt megkapják, sokkal jobban boldogulnak a felnőtt életben is.

Ezt a fajta kötődést azonban nem könnyű elérni, de talán hozzásegíthet a Tóra, mely a világ minden egyes problémájára választ ad.

Isten a Trumá hetiszakaszban azt mondja Mózesnek: „Készítsetek nekem Szentélyt, hogy bennük lakozzam”. Rábénu Efrájim, híres középkori Talmud-kommentátor feltette a kérdést: „Mi az, hogy bennük? Talán inkább benne” – vagyis a Szentélyben. Efrájim rabbi erre azt a választ adta, hogy amikor Izrael gyermekei megépítik a sátorszentélyt, akkor az Örökkévaló a saját népében fog lakozni. Ha helyet adnak Istennek, akkor Ő bennük van.

Megközelíthetjük azonban ezt a kérdést mai szemmel, az érzelmi elhanyagolás szemszögéből is

A Mikdás a sátorszentély, otthonunk azonban „mikdás meát”, kis szentély, melyben – ideális esetben és többnyire szimbolikusan – minden megtalálható, ami a Szentélyben jelen volt. Saját életünket, házasságunkat, szülői viselkedésünket, otthoni életünket egészséges és emelkedett szellemben kell folytatnunk. A fenti tórai mondatot mondhatjuk napjainkra vonatkoztatva (amikor nincs Szentély és az otthonaink a kis szentélyek) így is: „építsetek számomra egy egészséget otthont és bennetek (valamint a gyermekeitekben) fogok lakni”. Építsetek olyan otthont, ahol a gyerekek láthatók, hallhatók, szerethetők, ahol ismerik őket és vigyáznak rájuk. Ha mindezt megteszitek, a gyermekeitek érezni fogják az Örökkévaló szerető gondoskodását és jelenlétét, bárhova is mennek.

Címlapkép: Liana Mikah on Unsplash

További kapcsolódó cikkeink