A Beeri kibucban működő Hinoman cég termeszti a világ legapróbb növényét, amely az összes esszenciális aminosav mellett vasat és B12 vitamint is tartalmaz.

A legújabb szuperételt kizárólag az izraeli Beeri kibucban termesztik. A kibuc a Negev-sivatagban, a gázai határtól nem messze fekszik. Az aprócska, zöld növényt, mely a békalencsefélék (Lemnaceae) közé tartozik, a távol-keleti rizsföldeket borító vizekben fedezték fel. Ázsiai eredetének megfelelően a távol-keletiesen hangzó „mankai” néven forgalmazza az izraeli cég, ám valójában héber névről van szó: „man” – manna és „kai” – a cháj, élő szóból, melynek első, gutturális kezdőbetűjét sok nem-héber anyanyelvű beszélő k-nak ejti.

Nem véletlenül adták a termesztők ezt a fantázianevet: a növényke rengeteg, a szervezet számára könnyen hozzáférhető és feldolgozható fehérjét tartalmaz, és minden esszenciális aminosav megtalálható benne, amiben a tojásra hasonlít. Emellett vasat, ásványi anyagokat, sőt, még B12 vitamint is tartalmaz, amit általában nem találunk meg növényekben. Ráadásul teljesen szagtalan és íztelen, így szinte bármilyen ételhez hozzáadhatjuk egészséges kiegészítőként, legyen szó pizzáról, szendvicsekről, salátákról, stb.

Ron Szálpeter, a Hinoman elnöke elmondta, hogy termékük a világ legkisebb növénye. A hinoman a világ első és egyetlen cége, amely kereskedelmi méretekben és célokra termeszt békalencsét. „Aprócska zöld pöttyök milliói és milliói vannak itt” – magyarázta Szálpeter az üvegházakban hidroponikus termesztéssel növekvő békalencsét bemutatva. „És minden egyes kis pont egy-egy külön növényke.” A mankai egyébként a Távol-Keleten kívül a Közel-Keleten is megél, többek közt Észak-Izraelben, ám a Hinoman munkatársai titkos recepttel rendelkeznek arra nézve, hogy hogyan lehet a növényt egész évben termeszteni, kontrollált körülmények között anélkül, hogy emberkéz hozzáérne.

Ugyanakkor a munkatársak arról is biztosítják az érdeklődőket, hogy semmiféle mesterséges dologtól nem kell tartaniuk: „Semmit nem változtattunk rajta, a természetből jön” – mondta Járiv Erez, a társaság mezőgazdasági fejlesztésért felelős igazgatója. A Negev-beli Ben Gurion Egyetem munkatársai más, külföldi kutatóintézetekkel együttműködve keresik a választ arra, hogy az eddig felismerteken kívül milyen egészségügyi haszonnal jár e növény fogyasztása. Azt már tudják, hogy nagyon hatékonyan csökkenti a vércukorszintet, ami a cukorbetegek számára előnyt jelenthet. A kutatások szerint csökkenti a koleszterinszintet, a vérnyomást és a májat is tisztítja.

zsido.com

Forrás: worldisraelnews