„Az identitásunk elrejtése soha nem jelentett megoldást. Mindig büszkének kell lenni arra, hogy kik vagyunk”- hangsúlyozta Yehuda Teichtal rabbi azután, hogy a német kormány azt tanácsolta a zsidóknak, hogy nyilvános helyen ne hordjanak kipát.

Teichtal rabbi a következőket írta Facebook-oldalán: „Az antiszemitizmus elleni küzdelem elsődleges fontosságú, és így nagyon hálásak vagyunk azért, hogy a kormány legfontosabb tagjai foglalkoznak a kérdéssel. A KIPA ugyanakkor a zsidó identitás egyértelmű szimbóluma, és BÜSZKESÉGGEL kell viselni.”

A berlini rabbi annak a Jiszáchár Slomó Teichtal rabbinak a dédunokája, aki az Ém hábánim szmechá című  művéről lett híres; ebben azt taglalta, hogy a holokauszt isteni jel volt a zsidók számára, hogy költözzenek Izraelbe és építsék újjá az országot. Az ifjabbik Teichtal rabbi azt is elmondta: „Természetesen minden szükséges elővigyázatossági intézkedést meg kell tenni. Ugyanakkor az identitásunk elrejtése soha nem jelentette a megoldást. Minding BÜSZKÉKNEK kell lennünk arra, hogy kik vagyunk. ÁM JISZRÁEL CHÁJ” – Izrael népe él, fejezte be azzal a hagyományos, erőt adó fordulattal az írását, melyet a powayi rabbi, Yisroel Goldstein is használt a merénylet után tartott beszédében.

A rabbi azt követően nyilatkozott, hogy Németország antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős kormánybiztosa a kipa viselés veszélyeire figyelmeztette a zsidókat, az egyre nagyobb számban elkövetett, antiszemita indíttatású támadásokra hivatkozva. „Nem tanácsolhatom a zsidóknak, hogy Németország egész területén, minden időben viseljen kipát”- mondta egy szombati interjúban Felix Klein, hozzátéve, hogy e tekintetben változtatott korábbi álláspontján.

Teichtal rabbihoz hasonlóan nyilatkozott Reuvén Rivlin izraeli államfő is, aki megdöbbenését fejezte ki a javaslattal kapcsolatban, és kijelentette, hogy nem hódolhatunk be az antiszemitizmusnak.

zsido.com

Forrás: Arutz7

Megszakítás