Az Izraelt és az Egyesült Arab Emirátusokat összekötő első, történelmi jelentőségű repülőjárat sikerrel teljesítette a távot mindkét irányba. A szolgálatot az izraeli nemzeti légitársaság egyik Boeing 737-900-as típusú, Kiriját Gát város nevét viselő repülőgépe látta el, melyre három nyelven festették fel a béke (Sálom-Peace-Szálám) feliratot.

Az induló járat a 971-es számot kapta, mely az Emirátusok nemzetközi telefonos előhívója, a visszatérő járat pedig a 972-es szám alatt repült, mely a zsidó állam előhívója.

A repülőgép izraeli és amerikai tisztviselőket szállított Tel-Avivból Abu-Dhabiba, és elsőként használhatta Szaúd-Arábia légterét, mely által jelentősen lerövidült az útvonal. Az Emirátusok feltehetően igen népszerű úti céllá válik majd a sokat utazó izraeliek körében.

A repülés iránt érdeklődök között csalódást keltett, hogy ezt a fontos járatot nem az El-Al új, Boeing 787-es, széles törzsű flottájának valamelyik tagja teljesítette, hanem a sokkal kisebb 737-es, ám a típusválasztásra nagyon is racionális választ adott a légitársaság: a 787-eseket még nem szerelték fel az Israel Aerospaces Industries vállalat rakétaelhárító Skyshield (Égipajzs) elnevezésű rendszerével. A két ország közötti biztonsági megállapodásnak része volt, hogy csak ilyen védelemmel ellátott El-Al gépek repülhetnek az Emirátusokba.

Izrael legújabb szövetségese is nagy izgalommal várta az El-Al járatát, és megkülönböztetett tiszteletadással fogadták a delegáció tagjait. Egy Twitteren közzétett videófelvételen emirátusi gyerekeket láthatunk, amint az izraeli himnusz, a Hátikvá héberül felcsendülő dallamára a két ország zászlóját lengetik.

A vendéglátók figyelmességét jelzi, hogy helyben készült, kóser ellátásról gondoskodtak az izraeli utasok számára, valamint lehetővé tették, hogy közösségi imát is tartsanak, ahol megszólalt a kosszarvból készült kürt, a sófár, mely a hamarosan ránk köszöntő zsidó újév, a ros hásáná közeledtét jelzi. Az imán a delegáció tagjai mellett a helyi zsidó közösség tagjai is részt vettek.

 

zsido.com

 

Forrás: JPost