Max Gergel sikeres, eredményekben gazdag életet tudhat magáénak. Egy dolog hiányzott a vegyészmérnök, kutató, cégalapító életéből: a bár micvá.

Max Gergel Philadelphiában született orosz bevándorlók gyermekeként. Tudta, hogy zsidó, de a vallás nem játszott különösebb szerepet az életében, ezt szülei sem ambicionálták, ráadásul apja később öngyilkos lett. Egy barátja elmondta róla, hogy ennek ellenére, mindig bánta, amiért nem volt bár micvája – olvasható a chabad.org írásában.

30 éve ismerte meg Hesh Epstein rabbit, aki jelenleg a Chábád dél-karolinai társigazgatója. Barátok lettek, aztán sokáig nem találkoztak. Pár hónapja egy temetkezési vállalkozás hívta fel a rabbit, kiderült, hogy régi barátja akaratából, aki el akarta rendezni a még függőben lévő ügyeit élete alkonyán.

Újra találkoztak és amikor a rabbi megtudta, hogy Gergel a szertartást hiányolja, azt mondta neki: még nem késő. „Úgy érted, képes vagyok a bár micvára?” – kérdezett vissza a 96 éves férfi. Július elején összegyűltek Max Gergel szobájában, ahol Epstein rabbi vezetésével megtörtént a szertartás. Másnap Max Gergel békében távozott az élők sorából.

Kép: chabad.org