Úgy látszik, ez a becsületes megtalálók hete.

Valaki 130 000 sékelt (9.5 millió Ft) hagyott el egy táskában egy haifai buszmegállóban. Fél órával később vette észre, hogy nincs nála az összeg, és őrült módjára rohant vissza a buszmegállóba, de a táskának csak hűlt helyét találta. Teljesen kétségbeesett, de titkon remélte, hogy a dolgok jóra fordulnak. „Arra gondoltam, hogy talán csoda történik, és végül megkerül a pénz” – idézte fel a nehéz pillanatokat.

„Ahogy a megálló körül forgolódtam, egyszer csak megszólított egy haszid fiatalember. „Segíthetek valamiben?” – kérdezte. Elmondtam neki, mi történt, mire így szólt: „Az előbb találtam itt egy táskát, benne rengeteg pénzzel. Nem láttam senkit a közelben, így arra gondoltam, hogy várok egy kicsit. Ha nem jelentkezik a tulajdonos, akkor itt hagyom a telefonszámomat, hogy utol tudjon érni. Nem jött senki, de gondoltam, hogy várok még egy keveset, mert én Jeruzsálemben lakom, a táska gazdája pedig talán haifai és sürgősen szüksége lehet a pénzre. Elmondtam néhány zsoltárt, hogy hamar rám találjon, s íme, tíz perccel később már itt is volt.”

A fiatalember arra kérte a pénzét kereső férfit, hogy írja le a táskáját. Amikor egyértelmű lett, hogy ő a tulajdonos, rögtön visszaadta az elvesztett holmit.

„Amíg be nem fejeztem a pénz megszámlálását, nem is akartam elhinni, hogy valóban megkerült a teljes összeg. Természetesen meg akartam jutalmazni a becsületes megtalálót, de ő nem volt hajlandó elfogadni semmit sem. Azt mondta, hogy csupán egy vallási parancsolatot teljesített, és nem kér érte jutalmat” – mondta el a meghatódott férfi.

Az egyik vallásos rádióadó megtalálta a segítőkész fiatalt. Nechemja Indorszkinak hívják, 19 éves múlt, jesivában tanul és a belzi haszidok közösségének tagja. Az interjúban elmondta, hogy amikor a pénzt megtalálta, megfordult a fejében, hogy mennyi minden jóra tudná fordítani, de hamar rájött, hogy ez nem az ő tulajdona és vissza kell juttatnia a valódi tulajdonosnak. Amíg az illető nem bukkant fel, így imádkozott: „Világ Ura! Ellenálltam a kísértésnek, így megtettem, ami az én kötelességem volt. Most kérlek, tedd meg Te is, amit tudsz, és küld el hozzám hamar a pénz gazdáját!”

A megkönnyebbült tulajdonos elmondta, hogy korábban kifejezetten rossz véleménnyel volt az ortodox zsidókról, de ma már másképpen látja őket. „Nem elég, hogy lekéste miattam a Jeruzsálembe tartó autóbuszt, és visszaadta a táskát a benne lévő pénzzel együtt, de még egy sékelt sem fogadott el cserébe. Azt mondta, hogy egy micváért nem lehet fizetséget elfogadni. Annyit azért megengedett, hogy egy fényképet készítsek róla.”

Megszakítás