94 éves korában elhunyt az Eichmann-per ügyésze Gavriel Bach – tájékoztat a Times of Israel cikke. A hírhedt nácit, Adolf Eichmannt 1960-ban fogták el az argentin főváros, Buenos Aires közelében az izraeli titkosszolgálat ügynökei. 1961-ben állították bíróság elé és 1962-ben végezték ki emberiségellenes bűntettei, a zsidó nép ellen elkövetett bűnei és háborús bűnei miatt. A Gideon Hausner bíró vezette perben a németországi születésű Gavriel Bach az ügyész feladatkörét látta el. Emellett jelentős szerepe volt a döntő bizonyítékok összegyűjtésében, melyek aztán az ítélet meghozatalában is fontosak voltak. Ő volt az, aki a per kezdetét megelőző hónapokban kényelmes jeruzsálemi otthonát egy, az Eichmann számára kiürített börtön közelében lévő észak-izraeli lakásra cserélve fáradhatatlanul dolgozott a folyamat előkészítésén. Irányítása alatt mintegy negyven ember dolgozott a kihallgatásokon, illetve az adatgyűjtésen.

Bach több alkalommal nyilatkozott a perről. Azt mondta, egész életében kísértette az ember, aki olyannyira elkötelezett volt a többek között általa kitervelt és végrehajtott népirtás mellett, hogy – mint mondják – megbüntette azokat a náci tiszteket, akik haboztak, amikor a zsidó gyerekeket a gázkamrákba kényszerítették. „Egyetlen nap sem múlik el úgy, hogy ne jutna eszembe egy-egy tárgy, egy-egy bizonyíték vagy az Eichmann-per egy-egy meghatározott pillanata” – mondta. – „Ha volt valaha olyan ember, aki megérdemelte a halált, az ő volt” – nyilatkozta néhány évvel ezelőtt, 2017-ben Bach egy interjúban.

Gavriel Bach ügyész Eichman jeruzsálemi tárgyalásán. (alulról: Hausner, Bach, Jacob Robinson, Jacob Breuer. Wikipédia

Gavriel Bach a németországi Halberstadtban született 1927 márciusában. Családjával 1938-ban, egy évvel a második világháború kitörése előtt menekült el Amszterdamba az egyre inkább fenyegető antiszemitizmus elől. A család 1940-ben emigrált a brit mandátum alatt lévő Palesztinába, ahol 16 évesen, 1943-ban csatlakozott az államalapítás előtti Izrael fegyveres katonai védelmi egységéhez, a Hágánához. Tanulmányait Izraelben, illetve később Londonban végezte, majd katonai szolgálatát követően az államügyészségnél helyezkedett el. Ebben a minőségében lett az Eichmann-per egyik ügyésze. Volt államügyész is, majd 1982-től 15 éven át, egészen nyugdíjba vonulásáig működött az izraeli Legfelsőbb Bíróság neves ügyészeként és rendszeresen képviselte Izraelt nemzetközi konferenciákon.

A Legfelsőbb Bíróság jelenlegi elnöke, Eszter Chájut a nemzet eddigi történelmének „eddig legnagyszerűbb jogászának” nevezte gyászbeszédében Bachot. A jeruzsálemi Hár Hámenuchot temetőben helyezték végső nyugalomra. Emléke legyen áldott!

Címlapkép: Wikipédia