Az Izraelbe bevándorolni szándékozók számát a koronavírus járvány hatásai is növelik az illetékesek szerint a következő 18 hónapban.

Az alijázást intéző szervezetek a hónap elején 50 ezer emberrel számoltak a jövő évre, hozzátéve, hogy idén eddig a járványhelyzettel járó korlátozások miatt csökkent a számuk tavalyhoz képest. A Kneszet bevándorlási bizottsága utasította az érintett minisztériumot, hogy készítsen egy 5 éves bevándorlási tervet és ösztönözze az alijázást a világ minden tájáról – olvasható a jpost.com cikkében.

A miniszter a testület előtt elmondta, hogy az etiópiai Falash Mura zsidó közösség összes tagját Izraelbe hozzák. Pnina Tamano-Shata maga is etióp származású. Az új bevándorlási miniszter részletesen ismertette terveit a bizottsággal.

A Falash Mura 7500 tagja van még Etiópiában, várják, hogy Izraelbe indulhassanak, a miniszter szerint legfőbb ideje lezárni a folyamatot. Ennek kiemelkedő nemzeti szempontnak kell lennie! – jelentette ki Tamano-Shata.

A csoport tagjai olyan zsidók, akiknek az őseit kereszténységre kényszerítettek a XIX. században. 1993-tól telepedhettek le Izraelben, a bevándorlási törvény azonban megnehezítette a folyamatot, mert nem teszi lehetővé automatikusan az alijázást azok számára, akik korábban elfordultak a judaizmustól.

zsido.com

Kép: jpost.com