Most először állítottak ki egy manhattani múzeumban olyan sófárt, amit titokban használtak a náci koncentrációs tábor foglyai.

Judith Tydor Baumel-Schwartz apja segített megőrizni ezt a különleges tárgyat, ami jelképe az emberi ellenállásnak, elszántságnak a legnagyobb borzalmak közepette is – írják a jpost.com cikkében. A zsidók ezzel a cselekedettel elutasították azt, hogy puszta számként kezeljék őket és az életüket kockáztatták, amikor használták a sófárt Ros Hásáná idején – nyilatkozta Judith Tydor Baumel-Schwartz.

A new yorki kiállítást, ahol ez a tárgy is megtekinthető, eddig 100 ezren látták – derül ki a tudósításból. Több mint 400 fénykép és 700 tárgy emlékeztet Auschwitz borzalmára. A táborban rejtegetett sófár a történet egyik meghatározó szimbóluma a szervezők szerint.

Judith Tydor Baumel-Schwartz apja, Chaskel Tydor táborbeli státuszánál fogva meg tudta szervezni, hogy az őröktől távol szertartásokat tarthassanak titokban. A sófár ott került Baumel-Schwartz apjához 1945 januárjában. Lánya elmondása szerint valaki odament az apjához és egy rongyba csomagolva átadta, azzal, hogy mondja el a világnak mi történt velük Auschwitzban, mert ő nem biztos, hogy túléli. Ezután Chaskel Tydor rejtegette a kürtöt, egészen az áprilisi felszabadulásig.

zsido.com

Kép: jpost.com

Megszakítás