Jobban áll a zsidó szavazók körében Hillary Clinton, mint republikánus ellenfele – derül ki egy friss felmérésből. A zsidó közösség azonban kiábrándult a politikából és aggódik.

Bár az egykori külügyminiszter és first lady vezet a kutatásban, nem lehet maradéktalanul elégedett, mert a korábbi demokrata jelöltek sokkal népszerűbbek voltak a zsidóság körében. Az American Jewish Committee megrendelésére készített felmérésből az is kiderül, hogy a közösség tagjai kiábrándultak a politikából és aggódnak az ország jövőjéért. Clinton jelenleg 61, Trump pedig 19 százalékon áll a zsidó szavazók között – olvasható a jta.org cikkében.

A megkérdezettek egy sor fontos kérdésben jobban bíznak a demokrata politikusban, ilyen például a nemzetbiztonság, pont az a terület, ahol Trump azt reméli, hogy legyőzheti demokrata riválisát. De nem csak Clinton, Trump is népszerűtlenebb a zsidók körében, mint a korábbi republikánus jelöltek (Mitt Romney például 30 százalékon állt 2012-ben).

A válaszadók 58 százaléka szerint Clinton hatékonyabban lépne fel a terrorizmus ellen, mint Trump (58-22 százalék), nagyobb eséllyel egyesíti a nemzetet (55-11 százalék) és jobban támogatná az amerikai-izraeli kapcsolatokat (57-22 százalék). Az iráni atomalku kezelésé tekintetében is őt tartják hatékonyabbnak.

Bár Trump több vezető tanácsadója és a veje is zsidó, a befolyásos zsidó republikánus támogatók egy része nem bízik benne ellentmondásos megnyilvánulásai miatt. A felmérésből az is kiderül, hogy a kevésbé vallásos zsidók magasan Clintont támogatják, miközben az ortodoxok inkább Trumpot.

Kép: jta.org

 

Megszakítás