A zsidó temetőből elhurcolt kövek helyreállítását Remigijus Šimašius, Vilnius polgármestere kezdeményezte.

Remigijus Šimašius, Vilnius polgármestere volt az első, aki személyesen megkezdte annak a háznak a lebontását, melyet a szovjet szféra idején zsidó temetőből elhurcolt sírkövekből építettek fel. A napjainkban áram- és fűtésgenerátornak helyet biztosító épületet 1965 és 1968 között építették a szovjet hatóságok – olvasható a Jewish Telegraphic Agency honlapján.

„26 év függetlenség után itt volt az ideje annak, hogy eltávolítsuk a köveket – ami egy világos kifejezését jelentette a tiszteletlenségnek zsidó közösségünk iránt” – mondta Šimašius. „A köveket eltávolítjuk a generátor körül és egy emlékmű lesz belőlük, ami az Olandų utcán fog felépülni a Vilniusi Zsidó Közösség közreműködésével” – tette hozzá a polgármester.

A litván főváros önkormányzatának nyilatkozata szerint a munkálatok augusztusig fognak tartani. Tervek szerint a kisebb törmelékdarabokat föld alá helyezik a temetőben; a nagyobb kövekből épülő emlékmű pedig ősszel fog elkészülni.

Chaim Burshtein rabbi nyilatkozatában hangsúlyozta: „Litvániában nagyon sok épületet zsidó sírkövekből építettek. Úgy gondolom, hogy a hatóságoknak és a zsidó közösségnek alapos vizsgálatokat kell végezniük és kijavítani ezen történelmi hibákat” – fogalmazott a rabbi.

zsido.com

 

Kép forrása: Youtube.com

Megszakítás