A náci érából származó földalatti járatot kezeikkel és kanalaikkal ásták ki egykor a zsidó foglyok.

Szemtanúk beszámolói alapján tudták, hogy létezik, de 71 év keresés után csak most találtak rá arra az alagútra, amit a ponári erdőben fogva tartott zsidó foglyok menekülés céljával ástak ki egykor. A litván erdő közepén éjjelente a foglyokat ugyanabban a mély gödörben őrizték, ahol korábban vilniusi zsidókat végeztek ki – olvasható a Ynetnews honlapján.

A Stutthofi koncentrációs tábor 80 fős csoportját azért tartották fogva a helyszínen, hogy elégessék mintegy 100 000 áldozat, köztük 70 000 zsidó holttestének maradványait. Éjjelente a csoport tagjai kezeiket és kanalakat használva 32 méteres alagutat ástak három hónap alatt, hogy elmeneküljenek a náci őrök elől. 1944 április 15-ének éjjelén elérkezettnek látták az időt az indulásra. Lábaikra rakott bilincseiket körömreszelővel eltávolították, majd negyven fő mászni kezdett a szűk alagútban.

Az akció sajnos nem végződött teljes sikerrel; az őrök hamar felfedezték őket és sokukat lelőtték. Csupán tizenöt fő tudott átvágni a kerítésen és elfutni az erdőbe. Végül tizenegyen értek el a partizán csapatokhoz, akiknek segítségével túlélték a háborút.

litvan_alagut

A második világháborút követően a régészek tudomást szereztek az alagút létezéséről, de pontos elhelyezkedése rejtély maradt. Több évtizedes keresést követően szerdán végre rátaláltak a járatra egy olyan különleges technológiának köszönhetően, melyet olaj- és ásványkincsek keresésében szoktak használni. A kutatásban Dr. Jon Seligman izraeli régész, Richard Freund amerikai professzor és Paul Bauman kanadai szakember vett részt a vilniusi Gaon Állami Zsidó Múzeummal együttműködve.

„Litván gyökerekkel rendelkező izraeliként eleredtek a könnyeim a ponári menekülőjárat felfedezésekor” – mondta Dr. Jon Seligman. „Ez a felfedezés egy szívmelengető tanúbizonysága a reménység győzelmének a csüggedés fölött. Az alagút feltárása lehetővé teszi, hogy ne csak a holokauszt szörnyűségeit, de az élet iránti vágyakozást is bemutassuk” – tette hozzá.

zsido.com

Képek forrása: Ynetnews

 

 

Megszakítás