A TEV egy éve középiskolások számára indított oktatási programot. A tapasztalatokról Lefkovics Zsófiát, az alapítvány oktatási szakértőjét kérdeztük

 

Milyen céllal indult a program?
Fő célunk a megelőzés. Szeretnénk az an­ti­sze­mitizmus kifejlődését megállítani, az előítéletes gondolkodást csírájában elfojtani ott, ahol ez elkezdhet kialakulni. Rendkívül fontos az ismeretterjesztés, ezáltal győzhető le az ismeretlentől való félelem.

Melyik korosztály a program célközönsége?
Elsősorban a 16-18 év közöttiek. De voltunk már kisebbeknél is, célunk, hogy minél korábban el tudjuk kezdeni az oktatást. A jövőben szeretnénk megszólítani az általános iskola nyolcadik osztályában tanulókat is, ehhez úgy alakítjuk át a programot, hogy az számukra is megfelelő legyen.

Kik és milyen témákban tartanak órákat a diákoknak?
Négy fő programunk van. A zsidóság mindennapjairól Köves Slomó rabbi tart órákat, a gyűlöletcselekmények elleni küzdelemről pedig Pásztor Tibor, a TEV monitoring-vezetője. Interaktív foglalkozásokat szervezünk a Political Capital Intézet munkatársaival a gyűlöletbeszéddel szembeni érvelési technikákról. Szegedi Csanád szintén a program munkatársa, aki a szélsőjobboldal fiatalok behálózását célzó módszereiről és saját személyes történetének tanulságairól szokott beszélni az iskolásoknak.

Az eddigi tapasztalatok alapján mennyire tájékozottak a középiskolások a kijelölt témákban?
Nagyon vegyesek a tapasztalataink. Magyarország egyik élenjáró intézményé­ben, szinte minden kérdésünkre tudták a választ és nagyon tájékozottak voltak. De arra is akadt példa, hogy a diákok elmondása szerint még sosem ta­lálkoztak zsidó származású személlyel és nagyon kevés háttérismerettel rendelkeztek. Ezek a helyzetek nyilván kihívások elé állítanak, de valójában az előítéletes gondolkodás jelenti a legnagyobb kihívást – ugyanis nemcsak a tájékozottság mértékétől függ, hogy valaki hogyan gondolkodik.

A vidéki iskolákra is kiterjed a program?
A jövőben mindenképp szeretnénk országszerte több helyre is ellátogatni. Eddig olyan nagy volt az érdeklődés Budapesten, hogy csak egy vidéki iskolába jutottunk el.

Hogyan kerülnek kapcsolatba az intézményekkel; az alapítvány keresi fel az iskolákat vagy ők jelentkeznek?
Túlnyomórészt mi keressük fel az intézményeket, de nagy örömmel várjuk a jelentkezéseket is. Egy alkalommal például azért léptek velünk kapcsolatba, mert egy fiatal Szálasi Ferencet ábrázoló pólóban járt iskolába. Elmentünk az intézménybe, ahol hat osztály számára is tarthattunk órákat. Kezdetben sok diák próbált kötekedni, de az órák végére rendszerint megváltozott a hozzáállásuk és sokan kérdezgetni kezdtek. Ha egy osztályban sikerül elérni, hogy csak egy gyerek is kicsit másképp gondolkozzon, akkor már megérte a befektetett munka. De a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy nem csak egy gyerek gondolkodik másképp az órák után.

A tanórákon túl van rá lehetőség, hogy az érdeklődő diákok kapcsolatban maradjanak az alapítvánnyal?
Igen, létezik egy önkéntes programunk is. A középiskolákban tanulóknak kötelező teljesíteniük egy 50 órás szakmai önkéntes programot, melyet nálunk is elvégezhetnek. Ha eljönnek hozzánk, személyre szabott feladatokkal várjuk őket az alapítványnál.

Milyen feladataik vannak a közeljövőben?
Ebben a félévben eddig közel 670 diákkal kerültünk kapcsolatba, és még három iskolában várnak arra, hogy a tanév végéig ellátogassunk hozzájuk. Már többen is jelezték, hogy szívesen látnak minket szeptemberben, valamint továbbra is várjuk a jelentkezőket.

További információk az oktatási programokról:
Telefon: +36 1 2675754 Email: zsofi.lefkovics@tev.hu

 

Horváth Ivett írása

A cikk az Egység magazin 85. számában jelent meg. Az Egység magazin legújabb számát keresse a Keren Or Központban (1052 Károly krt. 20) vagy a Kóser Piacon (1074. Dohány utca 36.). Ha érdekesnek találta írásunkat, és szeretne még több zsidó témáról olvasni, csatlakozzon előfizetőink táborához! Előfizetésért kattintson http://fizetes.zsido.com/ujsag.php oldalra.

Megszakítás