Súlyos szívbetegséggel született ciprusi görög csecsemő életét mentették meg a jeruzsálemi Hádászá kórházban.  A ciprusi orvosok nem láttak esélyt Vasziliosz Taufenosz életének megmentésére, ezért a közelmúltban már többször segítséget nyújtó izraeli kollégáikhoz fordultak. Az izraeli orvoscsapat szintén rendkívül kritikusnak ítélte az egynapos csecsemő állapotát, de úgy döntöttek, megpróbálkoznak a műtéttel. „Ha Izraelben születik a baba, rögtön megoperáljuk, és ez önmagában hatalmas kockázattal járt volna. Így viszont még a szállítás nehézségeivel is számolnunk kellett: negyven perc az út a kórházból a repülőtérig, onnan még ötven perc repülés következik, majd újabb ötven perc Jeruzsálemig.” – mondta Dr. Ehrichman, a Ciprusba utazó izraeli orvos. „A szakirodalom egyetlen ehhez hasonló sikeres műtétről sem számol be, de Eldád Erez professzornak sikerült a beavatkozás.” – tette hozzá. A kisbaba tíz nappal később egészségesen utazhatott haza hálás szülei társaságában.

Jelentősen átalakult a kormány

Csatlakozott a koalícióhoz az elsősorban az orosz bevándorlók körében népszerű, jobboldali-szekuláris Jiszráel Béjténu (Izrael az Otthonunk) párt. A belépés feltétele az volt, hogy a párt elnöke, Ávigdor Liebermann kapja meg a védelmi miniszteri pozíciót. Az eddigi miniszter számára más posztot keresett volna a miniszterelnök, de Mose Jáálon a „Netánjáhuba vetett megrendült bizalomra” hivatkozva kilépett a Likud frakcióból. Helyét a zsidók Templom-hegyi jogaiért küzdő Jehuda Glick rabbi veszi át a Kneszetben. Glick rabbit tavaly meglőtte egy arab támadó, de sikeresen felépült súlyos sérüléseiből.

Jáálon és Netánjáhu között egy ideje igen feszült volt a viszony, mert a védelmi miniszter a miniszterelnöki tiltás ellenére rendre visszaszolgáltatta a merényletekben meghalt terroristák holttesteit azok családjainak. Az elkövetőknek ezek után nagy tömegeket vonzó, hősöknek kijáró temetést rendezett a Palesztin Hatóság. Ezen kívül Jáálon még a hivatalos vizsgálat megkezdése előtt a hevroni terroristát lelövő katona ellen foglalt állást, illetve dicsérő szavakkal illette a Netánjáhu haragját kiváltó helyettes vezérkari főnök, Jáir Golán holokauszt-emléknapi beszédét, melyben a mai Izraelt a háború előtt náci Németországhoz hasonlította.

 A miniszterelnök és Ávigdor Lieberman, az új védelmi miniszter
A miniszterelnök és Ávigdor Lieberman, az új védelmi miniszter
E konfliktusok, illetve a mindössze egy fős parlamenti többség okozta ingatag koalíció megerősítése miatt vonta be a hat mandátummal rendelkező pártot kormányába Netánjáhu.

A Kneszetben Jáálont váltó Jehuda Glick
A Kneszetben Jáálont váltó Jehuda Glick
A miniszterelnök tárgyalásokat folytatott az ellenzék fő erejének számító Munkapárt elnökével, Jicchák Herzoggal is, de megbeszéléseik – az áthidalhatatlannak tűnő politikai különbségek miatt – nem vezettek eredményre. A közvélemény kutatások szerint mind a teljes választói népességben, mind pedig az egyes pártok támogatói körében alacsony volt egy Munkapárttal kibővített kormány támogatottsága. Herzog hajlandósága a belépésre azonban felszította a kedélyeket a baloldali pártban, és sokan távozását követelik, amiért „be akart kúszni a nacionalista kormányba”.

A leköszönő Mose Jáálon és Binjámin Netánjáhu miniszterelnök
A leköszönő Mose Jáálon és Binjámin Netánjáhu miniszterelnök
Vegyes családon belüli erőszak

Ismét sikerült kiszabadítani egy arab faluban raboskodó zsidó anyát és három gyermekét. Az izraeli nő 15 évvel ezelőtt ment hozzá egy arab férfihoz, aki illegálisan dolgozott az országban. A család a Palesztin Hatóság által felügyelt településen élt. A férj számos alkalommal bántalmazta feleségét, és rendkívül rossz körülmények közé kényszerítette. A feleség szerint megalázó helyzetét zsidó származásának köszönhette. Attól is tartott, hogy ha férje felfedi e titkot a faluban, akkor az élete is veszélybe kerül. Az asszony a Jád LeÁchim nevű szervezet segítségével menekült meg, amely egy titkos helyen lévő védett házban helyezte el őket, és ott segíti majd beilleszkedésüket az izraeli társadalomba. Az alapítvány elsősorban a hozzá hasonló helyzetben lévő nők és gyermekek felkutatásával és kiszabadításával foglalkozik, illetve a zsidók áttérését szorgalmazó misszionárius szervezetek tevékenysége ellen küzd.

Beduin családot támogat a zsidó alapítvány

A One Family alapítvány , mely a terrorizmus áldozatainak családjait segíti, találkozott Ámin Sábán családjával, és felajánlotta segítségét. A beduin taxisofőr akkor vesztette életét, amikor a januári tel-avivi lövöldözés elkövetője az ő autójával akart menekülni. Sábán ellenállt, mire a terrorista őt is agyonlőtte. A sofőr három feleséget, és tizenöt gyermeket hagyott maga után. Az alapítvány pénzzel támogatja a nehéz anyagi helyzetbe került családot, a gyermekeknek pedig kerékpárt ajándékozott.

A januárban meggyilkolt Sábán
A januárban meggyilkolt Sábán
Sábán harmadik felesége, az áldozat legkisebb gyermekének hamarosan életet adó Heba elmondta, hogy semmilyen más szervezett nem sietett a segítségükre, arab szomszédaitól pedig büszkesége miatt nem akart segítséget kérni. Korábbi lakásukat a magas bérleti díj miatt el kellett hagyniuk, újat pedig nehezen talál, mert a lakástulajdonosok nem bíznak meg egy gyermekeit egyedül nevelő anyában.

„Mint minden zsidó, keresztény vagy muszlim család, Ámin Sábán családja is súlyos érzelmi és anyagi megrázkódtatáson ment keresztül szerette elvesztése után. Miután értesültünk róla, hogy milyen nehéz helyzetbe került a 15 árva gyermek, az alapítvány rögtön döntött a támogatásukról.” – mondta Marc Belzberg, a OneFamily vezetője.

Amin Sábán harmadik felesége gyermekeikkel és a One Family képviselőjével
Amin Sábán harmadik felesége gyermekeikkel és a One Family képviselőjével
Menza-reform az iskolákban

Betiltották az egészségtelen élelmiszerek árusítását és felszolgálását az izraeli állami iskolákban és óvodákban. A túl sok zsírt, vagy cukrot tartalmazó fogásokat egészségesebbek váltják. Tilos lesz például a rántott szelet, a virsli, és a burekász, az üdítőital (cukormentes változatban is), az édes péksütemény, a csokoládészelet és az energiaital is a diákok számára. Az új menüben sokkal több zöldség, gyümölcs és teljes kiőrlésű gabonaféle szerepel majd. A 2017-ben életbe lépő szabályozás ellen vétő intézményt 6000 sékelre (430 000 Ft) büntethetik az ellenőrzések alkalmával.

Megszakítás