Kájá, a Netánjáhu család nyáron örökbefogadott kutyája negyedik áldozatát szedte a héten. Miután korábban megharapta a miniszterelnököt, egy parlamenti képviselőt, valamint egy miniszterhelyettes férjét, most a miniszterelnöki rezidenciát védő egyik biztonsági őrre támadt. A tízéves kutyát a család egyik gyermeke vitte haza egy menhelyről, miután értesült róla, hogy örökbefogadó híján hamarosan elaltatják. Az állat a harapós kedve ellenére Netánjáhu szívéhez nőtt, aki a történtek dacára sem kíván megválni tőle és még a múlt héten Izraelbe látogatott John Kerrynek is bemutatta a jószágot. 

Magyar helyezés a Jeruzsálem Maratonon

Ismét nagy részvétel mellett zajlott le a Jeruzsálem maraton futóverseny, melyen a 25 000 izraeli induló mellett rekordszámú, 2 500 főnyi külföldi versenyző is rajthoz állt. Az útvonal érintette a város legnevesebb pontjait: a Kneszetet, a Héber Egyetemnek otthont adó Cofim (Scopus) hegyet, az Óvárost és a belvárost is. Az első helyezett a 25 éves kenyai Kipkogey Shadrack lett. 2:16:33-as idővel. A 10km-es távot teljesítő 13-15 éves lányok csoportjában a budapesti Sarmasági Csillag Ada szerezte meg a harmadik helyet, 51:18-as idővel.

A feszült biztonsági helyzet miatt több mint ezer rendőr vigyázott a nyugalomra. Mindössze egy kisebb incidens történt: baloldali tüntetők maroknyi csoportja a főváros „izraeli megszállása” ellen demonstrált, amikor a versenyen résztvevő katonák beavatkoztak. Így aztán a tüntetők is futottak, igaz, a másik irányba.

 

Török robbantás, izraeli áldozatok

Az izraeli mentőszolgálat speciális repülőgépei Izraelbe szállították a szombati isztambuli robbantásos merénylet izraeli áldozatait és sebesültjeit. „Rögtön azután, hogy meghallottuk az Isztambulból érkező híreket, a Mágen Dávid Ádom (Vörös Dávidcsillag) orvosokból és ápolókból álló mentőegysége indulási parancsot kapott. A mentőszolgálat készenléti terve tette lehetővé, hogy néhány órával a merénylet után szakembereink már Törökországban lehettek. Az a célunk, hogy a külügyminisztériummal és a török Vörös Félhold munkatársaival együttműködve minden sérültet és áldozatot mihamarabb hazaszállítsunk” – monda Eli Bin, az izraeli mentőszolgálat igazgatója.  A feltehetőleg az Iszlám Állam megbízásából elkövetett robbantásban három izraeli állampolgár veszette életét és további tízen megsebesültek.  Irem Aktas, a kormányzó Igazság és Fejlődés Párt képviselője Twitter üzenetében a sebesült izraeli turisták halálát kívánta. Nem sokkal később felmentették tisztségéből. Ahmet Davutoglu török miniszterelnök a következő sorokat írta izraeli kollégájának: „Részvétemet szeretném kifejezni az Isztambulban történt barbár támadásban életüket vesztett izraeli állampolgárok családjainak és Izrael népének, a sebesülteknek pedig gyors felépülést kívánok.”

Jogvédelemnek álcázott kémkedés?

Újabb radikális baloldali szervezet ellen indul vizsgálat. A Sovrim Stiká (Megtörjük a Csöndet) nevű alapítvány fő profilja az izraeli katonák által elkövetett, vélt vagy valós törvényszegések dokumentálása, majd közzététele. A szervezet tagjai gyakran lépnek fel külföldön Izrael-ellenes és antiszemita rendezvényeken, ahol nagy örömmel fogadják előadásaikat. Költségvetésük 78%-a európai országok kormányaitól származik. A közelmúltban kiderült, hogy az etikai és törvényességi problémák feltárása mellett katonai adatgyűjtéssel is foglalkoznak, és megfigyelik a hadsereg műveleti tevékenységét is.  A nonprofit szervezeteket kutató Gerard Steinberg professzor a következő megállapítást tette: „Az európai kormányoktól érkező támogatások teszik lehetővé, hogy a „Megtörjük a Csöndet” tagjai megvalósíthassák szélsőséges programjukat, melynek része, hogy olyan titkos katonai adatokat továbbítanak külföldre, melyeknek semmi közük az emberi jogokhoz, vagy az etikai normákhoz. Nem elég, hogy gyakran valótlanul varrnak háborús bűnöket a katonák nyakába, még kémkedéssel is foglalkoznak. Eljött az ideje, hogy az európai államok végre átláthatóvá tegyék a nonprofit szervezeteknek nyújtott támogatásukat, és véget vessenek az olyan szervezetek titkos finanszírozásának, melyek nagy kár okoznak az arab-izraeli konfliktusban.” Mose Jáálon védelmi miniszter utasította a katonai ügyészséget, hogy kezdjenek vizsgálatot a szervezet működésével kapcsolatban.

Izraeli békefenntartás

Kinevezték az ENSZ békefenntartó részlegének első izraeli tisztségviselőjét. Jonathan Conricus hadnagy a szervezet manhattani központjából irányítja majd az adatgyűjtést az olyan, konfliktusokkal sújtott övezetekben, mint Nigéria, Szomália vagy Kelet-Ukrajna. Danny Danon, Izrael ENSZ nagykövete örömét fejezte ki a kinevezés kapcsán: „Nagyon büszkék vagyunk az ENSZ különböző intézményeiben szolgálatot teljesítő izraeliekre (…) az izraeli állampolgárok munkája a nemzetközi közösség nagy hasznára van minden területen, és ez mutatja országunk igazi arcát. A békefenntartó erők biztonságát szolgáló izraeli technológiák, jogsegély nyújtása, egészségügyi segélyakciók mind az ENSZ humanitárius munkáját segítik.”

6885567099791640360no

 

Elhunyt Meir Dágán, a Moszad egykori igazgatója

A II. világháború végén, egy Lengyelországból a Szovjetunióba tartó, menekültekkel teli vonaton született Dágán Izraelben nőtt fel. Anyai nagyapját a nácik végezték ki. A németek fényképet készítettek a halála előtt, a katonákkal szemben, imaleplébe burkolózva térdelő férfiról. Miután a kép előkerült, Dágán – akkoriban a titkosszolgálat vezetője –  az irodája falára függesztette azt ki. Meir Dágán fényes katonai karriert futott be. Harcolt a hatnapos háborúban, a Jom Kipuri háborúban és a libanoni háborúban is. Elitcsapata élén gyakran vette fel a harcot palesztin terrorista csoportokkal, ezért megkapta a legmagasabb katonai kitüntetést. 32 év szolgálat után dandártábornokként szerelt le. Ezt követően Netánjáhu és Áriel Sáron miniszterelnökök biztonsági tanácsadójaként szolgált, majd őt nevezték ki a Moszad élére. Támogatói és bírálói szerint is tovább növelte a titkosszolgálat hatékonyságát és elrettentő erejét. Irányítása alatt számos terroristát semlegesítettek külföldön és több nagyszabású merényletet hiúsítottak meg. A civil életbe való visszatérése után őt választották az izraeli kikötőket felügyelő állami hatóság élére, illetve egy bányatársaságnál töltött be magas pozíciót. Többször kritizálta Netánjáhu Irán-politikáját, bolondságnak nevezte a katonai akcióval való fenyegetőzést. Reuvén Rivlin államelnök a következő szavakkal búcsúztatta: „Meir a zsidó nép egyik legnagyszerűbb, legbátrabb, legkreatívabb és legodaadóbb harcosa volt. Izrael Államához való hűsége megkérdőjelezhetetlen volt.”

Meir Dagan nagyapja a német katonák előtt
Meir Dagan nagyapja a német katonák előtt
Megszakítás