Ez aztán az időzített bomba!

Az agyagból készült, makk formájú, felül lyukas szerkezetet gyúlékony anyaggal töltötték meg, égő gyutaccsal látták el, és az ellenséges hajókra dobták abban a reményben, hogy felgyújtja majd a fából készült járműveket.

A keresztes hadjáratok során a katonák félelmetes középkori fegyverarzenált sorakoztattak fel: erős íjakat, kihegyezett buzogányokat és hatalmas kardokat. A Szentföldért folytatott véres küzdelemben korukat megelőző fegyvereket is bevetettek a harcosok: kézigránátokat. Ezek közül került elő egy a tenger mélyéről, Észak-Izrael partjainál.

Diego Barkan, az Izraeli Régészeti Hatóság archeológusa elmondta: „Ezeket a kézigránátokat a bizánci és a korai iszlám periódusban is használták, egészen az Ottomán korig. Súlyos agyagból készültek, és Molotov-koktél módjára alkalmazták őket. Belülre alkoholt töltöttek, és a tetején levő lyukon át bedugtak egy meggyújtott kanócot, mielőtt az ellenséges hajókra dobták volna.”

lelet

A fegyvert Marcel Mácliách, az észak-izraeli Hadera erőművének egyik munkása emelte ki korábban a vízből, sok más értékes lelettel együtt. A férfi halála után a család az Izraeli Régészeti Hatóságnak adta át a gyűjtemény darabjait, többek közt 3500 éves bronzkori eszközöket: kést és pecket. A XI. századi, ún. Fatimida korból mozsarak és gyertyatartó-töredékek találhatók a lelet darabjai közt. A kézigránát a keresztesek által (XI-XIII. század), illetve a Mameluk-korszakban (XIII-XVI. század) használt darabokhoz hasonlít. Az Izraeli Régészeti Hatóság egyik kurátora, Ájálá Lester szerint a gyűjtemény számos darabja egy középkori kereskedelmi hajóról eshetett a vízbe. „A darabok valószínűleg Szíriában készültek, és onnan szállították őket Izraelbe. A lelet a korszak fémkereskedelméről is tanúskodik.”

Egyes kutatók szerint azonban illatszereket tároltak az ilyen jellegű tárgyakban.

Forrás: MailOnline

Megszakítás