Megható találkozás színhelye lett a JFK repülőtér egyik terme, ahol Michael Hochberg, a holokauszt lengyel túlélője megölelhette azt az asszonyt, akinek az életét köszönheti.

A 86 éves Krystyna Jakubowska életében először járt az Egyesült Államokban. A 77 éves holokauszt-túlélő Hochberg egy csokor virággal várta és lengyelül köszöntötte az asszonyt a kamerák előtt. A férfi, aki nem Amerikában él, hanem Izraelből érkezett, a várakozás izgalmában fel-alá sétált, közben az újságíróknak elmondta, hogy ez az egész olyan, mint „egy valósággá vált álom”.  

Kevés emléke van gyerekkoráról, a háborúról, szülővárosáról Varsóról, de a félelem érzése megmaradt benne. Jakubowska családja 4 éves korában vette magához a fiút, amikor már veszélyben lett volna az élete a saját családjánál, akikkel Jakubowskáék jóban voltak. A lány volt korban hozzá a legközelebb a körülötte lévők közül és biztonságban érezte magát a társaságában – mondta az újságíróknak Michael Hochberg.  

Két évig csak a balkonra mehetett ki levegőzni, azt is csak éjszaka és csak nagyon rövid ideig. 1944-ben a németek a varsói polgárokat a városon kívülre telepítették egy táborba, Michael Hochberg ekkor is a családdal marad. Nem sokkal később Krystyna szülei is meghaltak, a tinédzser lány vigyázott tovább a kis Hochberg fiúra – írja tudósításában a forward.com.  

A felszabadulás után hamar elszakították őket egymástól, a fiú egy zsidó árvaházba került egy faluba, mint kiderült szüleit meggyilkolták a gettóban. Tanulmányai befejezése után 18 évesen Izraelbe telepedett le. Michael Hochberg már korábban felkutatta az őt megmentő asszonyt, találkoztak is, de csak néhány órára, most viszont egy egész hetet tölthetnek egymással.

 

Kép: twitter