Mi történt az elmúlt héten Izraelben?

A független Izrael 70. születésnapján közzé tették a statisztikai hivatal legfrissebb adatait. Izraelnek jelenleg 8 842 000 lakosa van, mely több mint tízszeres növekedést jelent 1948 óta. Az államalapításkor a lakosság kétharmada külföldön született, ma már csak az izraeliek egynegyede. A zsidó lakosság 6.59 millió főt tesz ki, ami a teljes népesség háromnegyedét jelenti. Az országnak 1.85 millió arab lakosa van, ami közel 21 %-ot tesz ki és izraeli állampolgár továbbá 400 ezer olyan személy, akiket az “egyéb” kategóriába soroltak. Ők főleg Izraelbe vándorolt nem zsidók. Az országban élő, de állampolgársággal nem rendelkező vendégmunkások és egyházi személyek száma 169 000, az illegálisan Izraelben tartózkodók mintegy negyedmillióan vannak.

A Júdeában, Somronban és a főváros 1967-ben felszabadított területén élő zsidók száma az elmúlt öt évben több mint 20%-kal növekedett, és meghaladta a 750 000 főt.

A tavalyi függetlenségi nap óta 163 000 fővel gyarapodott Izrael lakossága, ami 1.9%-os növekedést jelent, és több mint négyszer annyi gyermek született, mint amennyi ember elhunyt. Idén 37 ezer új bevándorló érkezett, elsősorban Oroszországból, Ukrajnából, az Egyesült Államokból és Franciaországból. A várható élettartam az egyik legmagasabb a világon: férfiaknál 80.9, nőknél 84.2 év.

 

Meghiúsított merénylet

Izraelben a függetlenség napja hivatalos állami – és sokak számára vallási – ünnep, egyben munkaszüneti nap. Az izraeliek nagy része ilyenkor a természetben kirándul, vagy a látványos légibemutatókat figyeli, és a szabadban grillezik. A jeles napon természetesen sokkal nagyobb a biztonsági készültség, mint máskor, és ennek köszönhető, hogy sikerült egy nagyszabású merényletet meghiúsítani. A határrendészek egy kamion átvizsgálása során egy 10 kg-os bombát találtak a jármű tetejében elrejtve egy, Dzsenintől nyugatra fekvő ellenőrzőponton. A pokolgépet egy függetlenségi napi rendezvényen kívánták működésbe hozni. A teherautó lopott volt, és egy másik jármű rendszámtábláját viselte. A rakományban a Palesztin Hatóság területén termelt áruk voltak, melyeket Izraelben akartak értékesíteni.

A határrendészek értesítették a hadsereget, akik tűzszerészekkel érkeztek a helyszínre, és a Sábák (belső elhárítás) nyomozói is megjelentek.

“Büszke vagyok a biztonsági vizsgálatot végrehajtó embereinkre, akik a tőlük elvárt módon végezték munkájukat. Azonosították a gyanús járművet és megtalálták a gondosan elrejtett robbanószert, melyet jom háácmáutkor akartak felhasználni” – mondta az ellenőrzőpontokat felügyelő miniszteri biztos, Erez Szidon.

Szimbolikus kitüntetés

A függetlenségi nap alkalmából kitüntették és hadnaggyá léptették elő Damasz Pakadát, azt az Etiópiából bevándorolt fiatalt, akit minden ok nélkül vert össze egy rendőr három évvel ezelőtt. A támadást egy biztonsági kamera rögzítette, és a felvétel pillanatok alatt elterjedt a média különböző csatornáin. Pakada az etióp zsidók elleni diszkrimináció és rendőri túlkapások szimbólumává vált. A katonát kimagasló szolgálatáért kitüntették, és hadnaggyá nevezték ki a hadsereg technológiai és logisztikai egységénél. Pakada kisgyermekként érkezett Izraelbe hét testvérével. Szüleit korán elvesztette, és Holon egyik bűnözéstől és szegénységtől sújtott negyedében nőtt fel, ahol a vallásos-cionista Bnei Akiva ifjúsági szervezet tagjaként sokat tett az elhanyagolt környezetben élő fiatalokért. A támadást követően országos tiltakozó akció indult a rendőri brutalitás ellen. Pakadát később Binjámin Netánjáhu miniszterelnök személyesen fogadta és kiállt az etióp közösség mellett. A rendőrt elbocsájtották állásából és Pakadától az országos rendőrfőnök is bocsánatot kért.

Előléptetése után Pakada a következőket mondta: “Valódi csoda, hogy a kamera mindent rögzített, máskülönben a mai napig rács mögött lennék. Az eset nagyon megviselt, depressziós voltam és megtört. De az optimizmusomat nem vesztettem el teljesen, és elhatároztam, hogy győzni fogok. Amit elértem, bizonyítja, hogy képesek vagyunk úrrá lenni az előttünk tornyosuló nehézségeken”.

Szimbolikus elismerés

Vége a megszállásnak – legalább is az amerikai külügyminisztérium szerint, mely a legújabb, emberi jogokat vizsgáló kiadványában már nem az eddig megszokott “Izrael és a megszállt területek” kifejezést használta, hanem az “Izrael, Golán-fennsík, Nyugati-part és Gáza” formulát. Az új amerikai nagykövet, David Friedmann még tavaly decemberben kérte meg a külügyminisztériumot, hogy hagyjanak fel a “megszállt területek” emlegetésével, mely kérésnek immár eleget tettek. Ez a lépés az Egyesült Államok közel-keleti politikájának jelentős változásáról tanúskodik. A vallásos zsidó Friedman egyébként hosszú ideje a júdeai és somroni zsidó települések nagylelkű támogatója és korábban ezeket a közösségeket Izrael részének nevezte.

Avigdor Lieberman védelmi miniszter üdvözölte a változást. “Lelepleződött a hazugság, mely “megszállt palesztin területekről” beszél. A közmondás szerint, ha egy hazugságot elégszer ismételnek, akkor az igazsággá változik. Azonban az igazság erősebb, mint a hazugság. Erre jó példa az amerikai Külügyminisztérium megváltozott nyelvhasználata is.”

zsido.com