Az Ezra és Nechemjá (eredeti nevén Ali baba) akció során több mint 120 ezer iraki zsidót szállítottak repülővel a frissen született zsidó államba.

Ezra és Nechemjá két zsidó próféta volt, akik a babilóniai fogságot követően visszavezették a zsidó népet Izrael Földjére. Ők a névadói annak a hatalmas erőfeszítésnek, melynek során az iraki zsidóság túlnyomó többségét kimenekítették a zsidóellenes iraki rezsim fogságából, hogy az újonnan megalapított Izraelben kezdhessenek új életet.

Az iraki zsidó közösség a világ egyik legrégebbi közössége; az első zsidók nagyjából 2600 évvel ezelőtt telepedtek meg Babilóniában, a mai Irakban. Tagjai között a huszadik század elején filozófusok, oktatók, orvosok és magas rangú állami hivatalnokok is voltak, és zsidó tisztségviselők, hivatalnokok, üzletemberek fontos szerepet töltöttek be az állami, a gazdasági és az üzleti életben egyaránt. Irak már az 1930-as években is szoros kapcsolatot ápolt a náci Németországgal, és 1941-ben került sor a hírhedt iraki pogromra, a Fárhudra, melynek során 179-en vesztették életüket, és kétezernél is többen sebesültek meg, vesztették el a tulajdonukat, üzletüket és váltak földönfutóvá. A második világháború nyomán, majd Izrael állam kikiáltását követően egyre rosszabb lett az iraki zsidók helyzete és egyre gyakoribbakká váltak az ellenük elkövetett erőszakos cselekedetek.

Az iraki kormány 1947-ben illegálisnak nyilvánította az Izraelbe való emigrálást, a cionizmust pedig főbenjáró bűnnek kiáltotta ki. Zsidók százait tartóztatták le és börtönözték be, miután megpróbálták elhagyni az országot. Mondvacsinált ügyekkel elszegényítették a zsidó lakosok jelentős részét, sokakat kínoztak meg, és ítéltek hosszas börtönbüntetésre, vagy végeztek ki.

Izrael ezt követően, 1950-ben iktatta be a visszatérési törvényt, melynek értelmében minden, Izraelbe költöző zsidó azonnal állampolgárságot kap, és ennek alapján megkezdődtek az iraki zsidók helyzetéről folyó tárgyalások. Az iraki kormány 1951-ben elfogadott egy törvényt, mely szerint a zsidók elhagyhatták Irakot, de csak azzal a feltétellel, hogy eladták a tulajdonukat és az üzleteiket. Emellett csak meghatározott, csekély összegű pénzt és tulajdont vihettek magukkal, az ékszereiket pedig teljes egészében hátra kellett hagyniuk.

Iraki zsidók megérkezése Izraelbe

A megszorítások ellenére már az első hónapban 50 ezren jelentkeztek költözésre, és a lista két hónappal később már 90 ezer embert számlált. A cionista mozgalom kiáltvánnyal sürgette a babilóniai zsidókat az Izraelbe való visszatérésre, az iraki kormány pedig megrettent a nem várt mértékű érdeklődéstől. Az újonnan hozott iraki törvény értelmében a költözésre regisztráltaknak a regisztrációtól számított 15. napig el kellett hagyniuk az országot. Közben újabb törvényeket hoztak, melyek teljesen kisemmizték a zsidókat, és koncentrációs táborba zárással fenyegették azokat, akik meghatározott időn belül nem hagyják el az országot.

Az iraki zsidók Izraelbe juttatása néhány hónapot vett igénybe az El-Al és az Alasca Airlines, majd néhány további légitársaság gépei és pilótái számára. 68 éve indultak meg az első repülők, amelyek Ciprus érintésével érkeztek Izraelbe. Az első két repülőgép, összesen 175 iraki zsidó utassal a fedélzeten, május 19-én emelkedett a levegőbe.

Az Ezra és Nechemja akció 1952 elején ért véget, utána mindössze 6000 zsidó maradt Irakban – a 2500 éves közösség legnagyobb része – nagyjából 120 ezer fő – Izraelbe vándorolt. A kicsi, a fennmaradásáért küzdő, éppen csak megalapított államra hatalmas terhet rótt a kisemmizett iraki zsidók befogadása, ám nem volt más választás. Irak kivetette magából egyik, gazdaságilag, ipari és intellektuális szempontból – legfontosabb, 2600 éven át lojális közösségét.

Bagdadi zsidók 1910-ben

Ugyanezekben az években más arab országokból és Iránból is elüldözték a zsidó lakosok legnagyobb részét. A fiatal Izrael Állam 850 ezer menekültet fogadott be igen rövid idő alatt, akik az izraeli társadalom integráns részévé váltak. 2014 óta minden évben november 30-án emlékeznek meg az arab országokból és Iránból elmenekült zsidókról.

zsido.com