A vallásos-szekuláris árok betemetésén fáradozó modern-ortodox Cohár rabbitanács és az Efrátban működő Ohr Torah Stone jesiva idén is közös jom kipuri imára invitálta a zsidó állam lakóit – tekintet nélkül meggyőződésükre. A program keretében Izrael-szerte 350 helyszínen összesen 68 000 ember imádkozott együtt az engesztelés napján.

A szekuláris Izrael fellegvárának számító Tel-Avivban 18 helyen gyűltek össze a jom kipuri élményre vágyók. Idén 20. alkalommal tartották meg e rendezvényt. Jom kipurkor az izraeli zsinagógák mind tömve vannak, így a szervezők közösségi házakban, rendezvénytermekben, iskolaépületekben és tornatermekben biztosítottak helyszínt az imádkozóknak.

Az “Imádkozzunk együtt jom kipurkor” nevet viselő kezdeményezés célja, hogy a hagyományoktól elszakadt, mégis érdeklődő izraeliek is találjanak maguknak olyan közösséget, ahol az imákat és a rítusokat könnyűszerrel követhetik egy barátságos, befogadó, ezzel együtt a zsidó törvényeket hűen követő környezetben. További célkitűzés, hogy a közös ima közelebb hozza az ország vallásos és szekuláris lakóit.

A résztvevők magyarázatokkal bőven ellátott ünnepi imakönyvet kaptak a kezükbe. Az egymást követő imák között beszélgetésre és tanulásra is lehetőség nyílt.

“Jom kipur csodálatos lehetőséget ad arra, hogy kicsit megálljunk és kilépjünk a minket körbevevő, zajos külvilágból. Bár az engesztelés napja a zsidó nép legszentebb és legkülönlegesebb ünnepe, mégis vannak olyan izraeliek, akik kényelmetlenül érzik magukat egy zsinagógai istentiszteleten. Ezzel együtt a kutatások azt mutatják, hogy a világi életet élő izraeliek számára is fontosak a hagyományok, és szeretnék azokat a mindennapjaik részéve tenni” – adott magyarázatot Dávid Stav rabi, a Cohár vezetője, elmagyarázva a program hátterét.

“Mi lehetővé tesszük, hogy könnyen megközelíthető és szép környezetben ünnepelhessen bárki, aki pozitív élményre, és spirituális tartalomra vágyik. A judaizmus a zsidó nép közös kincse. Jom kipur és a többi ünnep is mindannyiunk közös tulajdona” – mondta Kenneth Brander rabbi, az Ohr Torah Stone jesiva vezetője.

zsido.com

Forrás: TOI