A népszerű TikTok oldalon jelent meg az a videó, amely a náci koncentrációs táborokba hurcolt áldozatok tetoválásaiból csinált viccet. A felvételt több mint 600 ezren nézték meg.

A videó a kilencvenes években népszerű TLC együttes „No Scrubs” című számát dolgozta fel. A felvételen egy ember száll taxiba, s alatta felirat tájékoztat a sofőr reakciójáról:  „Egy zsidó fickó száll a taximba”. Később a sofőr az utas nevét tudakolja, aki feltűri az ingujját, mire a sofőr hátrafordulva dalra fakad és a TLC számából idéz: „Nem, nem a számodat akarom”.

A videót készítő brit Bradley Brooker a félreértések elkerülése végett a következő hashtagekkel látta el művét: #csak vicc, #feketehumor, #nekapdfelavizet.

Később a kommentekre reagálva a következőt fűzte hozzá: „Ha valaki végigolvassa a videóhoz írt megjegyzéseket, láthatja, hogy sok zsidó is meglátta a dolog humoros oldalát. Nem arról van szó, hogy gyűlölnék egy vallást, ez csupán egy vicc.”

Mivel azonban nem mindenki értékelte Brooker humorát, a TikTokhoz számtalan olyan panasz érkezett, mely gyűlöletkeltőnek érezte a videót. A cég ezzel együtt úgy döntött, hogy a videót nem törli az oldalról.

A mostani eset egyébként nem az első, amikor a holokauszton gúnyolódó tartalom jelenik meg a TikTok felületén. Egy hónappal ezelőtt két minnesotai gimnazista osztotta meg alkotását, mely az „Én és a srácok a tábor felé haladva” címet kapta. A videón a készítők photoshop segítségével egy német tehervagonba varázsolták magukat, ahol táncot lejtenek, majd vidáman érkeznek meg az auschwitzi koncentrációs táborba.

zsido.com

Forrás: JPost