A csepegtetéses öntözéstől az algával gyógyított szívszövetig.

Az izraeli tudomány- és technológiaügyi minisztérium virtuális kiállítás keretében mutatja be azokat az izraeli találmányokat és fejlesztéseket, melyek jelentős hatást gyakoroltak az egész világra. A technológiai újításokat, orvosi újdonságokat és humanitárius tevékenységeket bemutató tárlat a Ben Gurion repülőtéren már egy ideje megtekinthető, és most a világhálón is elérhetővé válik.

“Bemutatjuk azt a hatalmas technológiai és tudományos hozzájárulást, amit a zsidó államnak köszönhet az emberiség. Van mire és kire büszkének lennünk. Izrael vezető szerepet tölt be az innováció terén. Az egész világon nagyra értékelik eredményeinket, és reméljük, hogy a jövőben tovább erősödik a tudományos együttműködés a világ országaival.” – jelentette ki Ofir Ákunisz tudomány – és technológiaügyi miniszter.

Most a kiállítás anyagából válogatunk:

1, Algával gyógyított szívszövet: A beer-sevai Ben Gurion Egyetem kutatója, Szmádár Kohén professzor algából vont ki olyan poliszacharidot, mely hozzájárul a sérült szövetek gyógyulásához. A felfedezés jól hasznosítható a szívroham okozta károk enyhítésekor, illetve porc és csontszövetek helyreállításánál.

2, A bibliai idők borának újjáteremtése: A Somron fővárosában, az Áriel Egyetemen dolgozó tudósok a régészeti feltárások során előkerült bormaradmányokból vonták ki a DNS-t és hasonlították össze az Izraelben napjainkban termő szőlőfajtákkal. Sikerült azonosítaniuk azokat a fajtákat, melyekből 3000 évvel ezelőtt készítettek bort.

3, Csöpögtetős öntözés: A néhai Szimcha Blass által kifejlesztett víztakarékos öntözési rendszer közvetlenül a növény gyökeréhez juttatja el a vizet és a tápanyagokat. Ennek következtében kevesebb víz felhasználásával kisebb földterületen nagyobb és jobb minőségű terméshozam érhető el. E technológiát már 110 ország több millió földművese használja a legkülönbözőbb klimatikus viszonyok között, megannyi növényfaj esetén.

4, Biztonságos repülés: Izrael felett évente kétszer 500 millió költöző madár repül át, ami balesethez vezethet, ha a madarak repülőgépekkel ütköznek. A Tel-Avivi Egyetem, a légierő és a természetvédelmi hivatal együttműködése során radarok, drónok és megfigyelők segítségével feltérképezték a madarak repülési útvonalait. A vonulások pontos menetrendjének és útvonalának ismerete 76%-kal csökkentette a balesetek számát.

 

5, Leheletérzékelő mobildiagnosztika: Hosszám Haich, a haifai Technion műszaki egyetem professzora fejlesztette ki azt az apró, könnyen telepíthető berendezést, mely a leheletet elemezve gyorsan és kíméletesen azonosít betegségeket. A vizsgálati eredményeket mobilhálózaton keresztül küldi el kiértékelésre, melynek eredménye végül a kezelőorvoshoz jut el.

6, Különleges paradicsomfajták: A jeruzsálemi Héber Egyetem és a Ben Gurion Egyetem kutatói olyan koktélparadicsom fajtákat kísérleteztek ki, melyek gazdagabbak vitaminokban, ízletesebbek és tovább eltarthatóak, mint társaik. Ezek a paradicsomok heteken keresztül megőrzik keménységüket, ami gazdaságosabbá teszi a termelésüket, hiszen jól bírják a szállítást és sokáig frissek maradnak az áruházak polcain.

Forrás: JPost