Rivlin a spanyol zsidóknak: testvérek vagyunk.

Reuvén Rivlin államelnök Spanyolországba utazott, hogy ünnepélyes keretek között emlékezzenek meg a két országi közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 30. évfordulójáról. A látogatás ideje alatt Rivlin időt szakított arra is, hogy a spanyolországi zsidó közösség vezetőivel találkozzon. A madridi hitközség az Ibn Gabirol zsidó iskolában fogadta az elnököt. A jelenlétében helyezték el azt az emléktáblát az iskola falán, amely az 1492-es kiűzetés után újjáalakult hitközség 100 éves évfordulójáról emlékezik meg.

“Ma egy nagyszerű közösség működik itt több tízezer taggal, melyben minden korosztály képviselteti magát. Bár az Ibériai-félszigeten ötszáz évvel ezelőtt egy csapásra megszűnt a zsidó élet, ma a közösség pezseg az élettől, és ez nagy öröm. Történelmi győzelem ez, mely a zsidó nép lelkierejéről tanúskodik.” – mondta Rivlin.

“A spanyol Belügyminisztérium jelentése szerint azonban növekszik az antiszemitizmus, az incidensek száma megtöbbszöröződött az elmúlt években, szerte Spanyolországban. Nem adhatjuk meg magunkat az antiszemitizmusnak, harcolnunk kell ellene. Örömmel tapasztalom, hogy a spanyol kormány fellép e szörnyű jelenség ellen. Nem szégyellhetjük, vagy rejtegethetjük az identitásunkat. Nem szégyellhetjük a zsidó nép és a zsidó állam közötti kapcsolatot. Tudom, hogy sokan tartanak a zsidókat érő támadásoktól, és a magát Izrael-kritikának álcázó antiszemitizmustól. Ezekkel a kihívásokkal együtt kell megküzdenünk. Izrael Állam ma széleskörű intézményrendszert működtet, mely a zsidógyűlölet és a zsidó állam delegitimációja ellen lép fel. E szervek önökért dolgoznak, az önök szolgálatára állnak. Testvérek vagyunk, fogjunk össze!” – tette hozzá.

Az elnök az antiszemitizmus elleni gyakorlati tennivalókat is megvitatta a közösségi vezetőkkel, és kifejtette, hogy az Izrael-ellenes bojkottmozgalom tevékenységét is antiszemitizmusnak értékeli.

Isaac Querub, a Spanyolországi Zsidó Közösségek Szövetsége (FCJE) elmondta, hogy az ország zsidósága nehéz időket él át. “Veszélyben van Spanyolország egysége, a békés együttélés lehetősége, valamint a társadalmi és gazdasági stabilitás is.” – mondta. “Szükségünk van Izraelre és Izrael is mindig számíthat ránk.” – tette hozzá.

Forrás: Arutz7

zsido.com