Éppen peszách ünnepe előtt hozta nyilvánosságra az izraeli Nemzeti Könyvtár, hogy a korábban megvásárolt, Valmadonna judaika gyűjtemény darabjai között van a híres Prágai Hágádá egyik példánya is

A könyvet 1556-ban nyomtatták a cseh fővárosban. Ismert egy korábbi, 1526-os kiadás is, azonban abból nem maradt fenn egyetlen darab sem. Az eredeti kiadvány bizonyos részeit és illusztrációit még évszázadokig felhasználták a későbbi hágádákban.

A hágádá a zsidók Egyiptomból való kivonulását és szabad néppé válását beszéli el, illetve az erről az eseményről megemlékező széder est forgatókönyvét írja le, valamint imákat és dalokat is tartalmaz. A széder estet családi vagy közösségi körben tartják peszách első – Izraelen kívül első két – estéjén. A hágádá a zsidó könyvkiadás egyik legnépszerűbb eleme, több ezer különböző változata ismert.

A Prágai Hágádának két példánya élte túl az évszázadokat. Az egyiket egy londoni könyvtárban őrzik, a másik pedig immár a jeruzsálemi Könyvtár tulajdona, a Valmadonna gyűjtemény többi értékes darabjával együtt, melyek közé további sok száz régi kézirat tartozik. A gyűjteményt egy angliai zsidó gyémántkereskedő és iparos, Jack Lunzer alapította. A Nemzeti Könyvtár a New York-i Shoteby’s aukciósház árverésén vásárolta meg egy amerikai mecénás házaspár segítségével. A gyűjtemény számára külön múzeumépületet emelnek Jeruzsálemben, melynek megnyitását 2020-ra tervezik.

A Prágai Hágádát már digitalizálták, és a könyvtár honlapján megtekinthető.

A Nemzeti Könyvtár judaika gyűjteményének vezetője, Dr. Joel Finkelman elmondta, hogy a Prágai Hágádá különlegességét nemcsak kora és ritkasága adja, hanem az a tény is, hogy ez volt az első olyan, nyomtatott hágádá, melyben többféle betűtípust használtak, és melyet fametszetekkel illusztráltak. Ez a formátum vált aztán általánossá a későbbi hágádá-kiadásoknál.

Forrás: Arutz7