Anne Frank egy rendkívül ritka, kézzel írt versét árverezik el Hollandiában. A mű nem sokkal azelőtt született, hogy az amszterdami zsidó lány bujkálni kezdett a megszálló nácik és helyi szimpatizánsaik elől. Az árverés szervezői legalább 50 000 eurós (15.3 millió forint) leütési árra számítanak.

„A verset Anne legjobb barátnőjének nővére, Christine van Maarsen emlékkönyvébe jegyezte le. Anne aláírta és dátumozta is bejegyzését, innen tudjuk, hogy ő írta 1942. március 28-án. A tőle származó kéziratok nagyon ritkák, csak elvétve kerülnek a piacra ” –  mondta a harlemi Bubb Kuyper aukciós ház szakértője. Korábban Anne, nővére és egy amerikai barátnőjük levelezését árverezték el 1988-ban 165 000 dollárért (45.3 millió forint).

A 12 soros verset fekete tintával írta szerzője egy fehér lapra, jellegzetes, dőlt kézírásával. Korábban mindössze három alkalommal került kalapács alá Anne Frank kézirat.

A vers
A vers
A világ elsősorban az „Anna Frank naplója” című könyvből ismeri a tragikus sorsú lány életét, aki 1942 júniusa és 1944 augusztusa között bujkált egy amszterdami ház padlásán, majd egy árulás következtében a nácik elfogták és a bergen-belseni koncentrációs táborba deportálták, ahol 1945-ben, 15 évesen életét vesztette. A könyvet 67 nyelvre fordították le és több mint 30 millió példányt adtak el világszerte.

„A vers, mely a jó barát nővére, „Cricri” van Maarsen emlékkönyvébe került, tipikus példája az ilyen jellegű írásoknak. Első négy sora valószínűleg egy 1938-as újságból származik, de a többi része feltehetően saját alkotás” – mondta a szakértő.

Anne Frank
Anne Frank
A Frank család egykori búvóhelyén működő híres múzeum nem tervezi, hogy részt vesz a november 23-án tartandó árverésen, de úgy vélik, hogy „rendkívüli jelentőségű egy ilyen ritka kéziratra lelni annyi év után”.

Forrás: Behind The News