Mi történt az elmúlt héten Izraelben?

Ilyen alacsony számra 1995-óta nem volt példa. Jelenleg 3.83 millió embernek van munkája és 164 000-en vannak munka nélkül. A 25 és 64 év közötti lakosság munkaerő piaci részvétele átlépte a 80%-ot. A férfiak 85%-a, a nők 75%-a dolgozik. E számoktól a haredi és az arab közösségben figyelhető meg nagyobb eltérés. A haredieknél a férfiak, míg az araboknál a nők között alacsony a foglalkoztatottság, melynek háttere vallási-kulturális okokkal magyarázható. “Erős gazdaságunk van, alacsony munkanélküliséggel, de a küzdelmet még folytatjuk, hogy 4% alatti eredményt érjünk el. Ezzel együtt a mostani érték is nagyszerű, ilyenre évtizedek óta nem volt példa. A legfontosabb törekvésünk, hogy minél kevesebb ember éljen szegénységben.” – mondta Mose Káchlon gazdasági miniszter.

A római birodalom elleni júdeai lázadás áldozatait helyezték örök nyugalomra –  közel 2000 év elmúltával

A csontokat a Jeruzsálemtől északra fekvő Givát Ászáf melletti régészeti feltárás során találták meg, majd a közeli Ofra településen helyezték nyugalomra. A régészek egy második szentély korabeli zsidó település romjait is megtalálták, benne mikvékre, kőedényekre, valamint a felkelés idején vert pénzérmékre leltek. A hét nő és egy fiú csontjaira egy barlangban bukkantak. Őket a római katonák ölték meg a polgári időszámítás szerinti 69-ben, egy évvel a felkelés leverése és a szentély lerombolása előtt. Az áldozatok egy olajprés mélyén alakítottak ki maguknak búvóhelyet, de a katonák rájuk találtak. A csontokon az erőszak jeleit fedezték fel, és római nyílhegyeket is találtak a lelőhelyen.

A búvóhelyen

A temetést az ofrai chevra kadisa, azaz a temetkezést végző vallási egyesület végezte a zsidó hagyományoknak megfelelően. A település lakói kőből készült emlékművet emeltek, rajta az elhunytak történetével és egy Jechezkél (Ezékiel) prófétától vett idézettel, mely a kiszáradt csontok újjáéledésével jövendölte meg a zsidó nép újjászületését Izrael földjén.

A temetés

Autonómia Hevronban

Évtizedekkel újjáalapítása után, a hevroni zsidó közösség hivatalosan is önálló önkormányzati státuszt kapott. 1997-ben az izraeli hadsereg kivonult a város nagyobbik részéből, és átadta az irányítást az Palesztin Hatóság számára. A megegyezés értelmében az ő feladatuk volt a zsidó lakónegyedek részére is biztosítani az önkormányzati szolgáltatásokat, azonban ez nem zajlott zökkenőmentesen. Mostantól a város zsidó lakói maguk gondoskodhatnak szükségleteikről, az általuk választott önkormányzati tisztségviselőkön keresztül. Az arab Hevron polgármestere, Tajszir Abu Sneine felháborodásának adott hangot a döntés nyomán; ő egyébként három izraeli, két amerikai és egy kanadai zsidót gyilkolt meg egy terrortámadás során 1980-ban. Az izraeli katonaság elfogta, a bíróság életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte, de egy fogolycsere során szabadon engedték.

Noám Árnon, a hevroni zsidó közösség szóvivője elmondta: “Az oszlói szerződés megkötése óta mi voltunk az egyetlen olyan zsidó közösség, mely a Palesztin Autonómia egyik városától kapta az önkormányzati szolgáltatásokat. Volt, amikor az elektromosság és a víz is tőlük jött. Ma már ezeket Kiriját Árbából kapjuk. Jelenleg 75 család él itt, reméljük, számuk tovább emelkedik a jövőben.”

Eli Ben-Dáhán rabbi, helyettes védelmi miniszter is örömét fejezte ki a döntés nyomán: “Amióta egy gyilkost választottak meg Hevron polgármesterének, még nehezebb volt elfogadni a tényt, hogy a zsidó közösség a palesztin önkormányzattól kapja a szolgáltatásokat. A saját önkormányzat létrejötte újabb lépés a zsidó élet normalizálása felé a szent városban.”

A hevroni zsidó negyed egyik épülete

Elkezdődött a tanév

Az izraeli iskolák és óvodák jelentős részében szeptember elsején kezdődött meg a tanév. Ezt megelőzően a jeruzsálemi Lev Hábirá rendőrállomás tagjai egy igen rossz állapotban lévő fenntartott óvodát renováltak önkéntesként. Az intézménybe a környék igen szegény haredi családjainak gyermekei járnak. A rendőrök öt nap alatt kicserélték a csempéket, kifestették a falakat, megjavították az ajtókat és biztonságosabbá tették az épületet kívül-belül.

Uszító énekes

Eközben a palesztin lakosság körében nem szűnik meg az Izrael elleni uszítás. Néhány nappal ezelőtt egy palesztin énekest tartóztattak le az izraeli biztonsági erők, mivel egy esküvőn a júliusi, három halálos áldozattal járó Neve Cuf-i terrortámadást és annak elkövetőjét dicsőítette az esküvő alkalmából írt dalában. A Bét Rimá arab faluból származó Muhammad ál-Bárguti énekestől letartóztatása után a felszerelését is elkobozták. Az énekes által magasztalt merénylet után az izraeli biztonsági erők az elkövetőn kívül a családtagjait is letartóztatták, a hevroni Ál-Hurijá rádióállomást pedig – uszító tevékenysége miatt –bezáratták, alkalmazottai közül többet letartóztattak. Az elmúlt hónapokban Izrael nagy figyelmet fordít az ellene folyamatosan uszító palesztin média és sajtó követésére, és a megfelelő válaszlépésekre, mivel a terrorcselekmények hátterében legtöbbször a Palesztin Hatóság vezetőségétől kiinduló uszítás áll.

A Zaka önkéntesei az énekes által magasztalt merénylet helyszínén

Zsidó adománygyűjtés muszlim ünnepre

A feszült helyzet ellenére az izraeli mentőszolgálat, a Mágen Dávid Ádom munkatársai és önkéntesei – zsidók, keresztények és muszlimok közösen – ismét nagyszabású élelmiszergyűjtő akciót szerveztek rászoruló családok számára az Éjd ál Ádá muszlim ünnep alkalmából. Több száz ételcsomagot állítottak össze, melyek lehetővé tették a nélkülöző családok számára az ünnep méltó megünneplését. Eli Bin, a Mágen Dávid Ádom vezérigazgatója elmondta: „Nagyon büszke vagyok az önkénteseinkre, és szeretném megköszönni a lakosságnak is, hogy nagymértékben és jó szívvel járultak hozzá a gyűjtéshez. A Mágen Dávid Ádom különös hangsúlyt fektet arra, hogy szükséget szenvedő családok számára ünnepi vacsorákat biztosítson egész évben, különböző alkalmakkor. Életmentő tevékenységünk összefonódik a különböző vallású izraeli polgárok és közösségek életével. Büszke vagyok az alkalmazottainkra és az önkénteseinkre, akik úgy döntöttek, hogy előmozdítják ezt a fontos projektet, és az ünneplőknek boldog ünnepet kívánok.”

A mentősök az ételcsomagokkal

zsido.com