A helyzet súlyos.

Egy negyvenéves férfi meghalt, két nő pedig súlyosan megsérült, amikor egy Gázából indított rakéta egy askeloni épületbe csapódott. Hétfő délutántól kedd reggelig több mint 400 rakétát lőttek ki Gázából izraeli civilekre – a szám sajnos folyamatosan növekszik -, a szirénák órákon át gyakorlatilag folyamatosan szóltak. A Vaskupola rendszer rakéták tucatjait semmisítette meg, számos lövedék csapódott be nyílt, lakatlan területen, ám a több száz rakéta közül néhány mégis elérte célját, izraeli városokat – Szderot, Askelon, Netivot és Beer Sevá volt a fő célpont – és a Gáza-övezet környéki kisebb zsidó településeket. A szirénák még a Holt-tenger mellett fekvő Éjn Gedi környékén is megszólaltak, amire eddig nem volt példa. Egy páncéltörő lövedék egy katonákat szállító buszt talált el, pillanatokkal az után, hogy a katonák leszálltak a buszról, de egy közelben tartózkodó katona súlyosan megsebesült. Egy rakéta – feltehetően véletlenül – Askelonban csapódott egy házba, és megölt egy arab férfit.

A halálos áldozatokon kívül nagyjából hetven sérült is van, ők többnyire repeszektől, illetve füst belélegzésétől sérültek meg és igényeltek kórházi ellátást. Több épületet ért közvetlen találat, Szderotban egy gázüzembe csapódott egy rakéta, jelentős méretű tüzet okozva ezzel. Ma reggel nem nyitottak ki a környéken az oktatási intézmények, a biztonsági kabinet pedig összeült.

Tűz Szderotban egy rakéta becsapódása után

Az izraeli hadsereg 150 Hámász- és Iszlám Dzsihád-célpontot támadott az éjszaka során, a támadásokban mindössze négy gázai veszítette életét. Megsemmisült a Hámász irányítása alatt álló Ál-Kudsz televíziócsatorna épülete, a palesztin belbiztonsági központ, három terroralagút, egy hajóflotta és számos egyéb katonai célpont. A heves válaszcsapásokra reagálva az Iszlám Dzsihád terrorszervezet bejelentette, hogy felkészülnek az övezettől 20 km-re fekvő Asdod és a 40 km-re fekvő Beer Seva megtámadására. Ha ez bekövetkezik, azzal újabb félmillió izraeli kerül tűz alá.

A Gáza-övezetben a viszonylagos nyugalmat fél évvel ezelőtt váltotta fel a gázai arabok újfajta terrorja: a robbanóanyaggal felszerelt papírsárkányok, valamint léggömbök eregetése és a határ rendszeres ostromlása. Időről időre rakétákat is kilőnek Izraelre. Az izraeli hadsereg rendszeresen semmisít meg terroralagutakat, melyeket az övezetbe érkező segélyekből épít a Hámász, és melyek célja az, hogy azokon keresztül hatoljanak be Izraelbe a gázai terroristák és hajtsanak végre véres merényleteket.

A kiégett busz

Néhány nappal ezelőtt – egy feltételezhető tűzszüneti megállapodás keretében – Izrael 15 millió dollárt engedett be az övezetbe; a pénz Katarból érkezett. Vasárnap éjjel Izrael – nem teljesen tisztázott körülmények között, egy biztonsági akció keretein belül – hét gázai terroristát likvidált, köztük egy magas rangú vezetőt, Nur Barakét, majd összecsapásra is sor került az izraeli katonák és gázai fegyveresek között. Egy magas rangú izraeli katonatiszt életét veszítette. Nevét és halálának körülményeit egyelőre nem tárták a nyilvánosság elé, de a kormány tagjai közül többen Izrael egyik kiemelkedő harcosának nevezték a kétgyermekes férfit, aki felbecsülhetetlen szolgálatot tett az országnak. A Párizsban hivatalos látogatáson tartózkodó Binjámin Netánjáhu miniszterelnök útját lerövidítve tér vissza az országba.

Egy találatot kapott askeloni épület

A Biztonsági Kabinet ezekben az órákban dönt a katonai stratégiáról. Hírek szerint órákon belül megkezdhetik a tartalékosok behívását, ami egy nagyobb szabású, szárazföldi akciót is jelezhet. Ez utóbbi lehetőséget Netánjáhu évek óta igyekszik kikerülni, mert az elkerülhetetlenül izraeli katonák életébe kerülne. A közelmúltban azonban utalt rá, hogy a Hámásszal éppenúgy lehetetlen diplomáciai úton megegyezni, mint az Iszlám Állammal.

Az Egyesült Államok és Kanada feltétlen támogatásáról biztosította Izraelt és elítélte a Hámász civileket célzó támadásait. Az ENSZ – a megszokott módon – mindkét felet önmérsékletre intette.

Ezen a linken mondhatnak el egy-egy zsoltárt a tűz alatt levő izraeliekért: tehilim.

zsido.com

Megszakítás