Brazília valószínűleg legrégebbi zsidó emlékét vizsgálják szakértők. Salvador da Bahia volt a főváros a portugál gyarmati időkben, ahol a zsidók titokban gyakorolták vallásukat.

Egy vélhetően a XVII. századból származó mikvéről van szó, ami 10 évvel ezelőtt került elő egy régi szálloda területén, az óvárosban. A szálloda egyik vezetője ortodox zsidó volt, ő rögtön sejtette mire bukkantak. Ezen a környéken rengeteg olyan zsidó élt egykor, akiket erőszakkal kényszerítettek arra, hogy keresztény hitre térjenek a XV. században. Ezt az életük védelmében látszólag megtették, de titokban tovább gyakorolták a vallásukat – olvasható a timesofisrael.com cikkében.

1822-ig állt portugál fennhatóság alatt Brazília, és akárcsak az óhazában, a gyarmatokon is üldözte a zsidókat a katolikus egyház, így hivatalosan a mikvét sem lehetett volna használni. Jelenleg két egyetem is vizsgálja a maradványokat. A kutatók megállapították, hogy az építmény összegyűjtött esővízből biztosította az előírás szerinti friss vizet. Ez is azt bizonyítja, hogy rituális fürdőről van szó – nyilatkozta az egyik kutató.

A történészek azt a pert is feldolgozták, amit az egyház az épülethez közel élő portugál polgár ellen indított, amiért zsidó vallási előírásokat oktatott, például a mikve használatát. Ha végleg bebizonyosodik, hogy egy mikvéről van szó, akkor ez lesz a legrégebbi zsidó emlék az országban.

zsido.com

 

Kép: timesofisrael.com