A diplomaták – köztük egy magyar nagykövet is – öt napot töltenek a zsidó államban.

Történelmi létszámban érkeztek ENSZ-diplomaták Izraelbe az állam 70. születésnapján – olvasható a Jewish Telegraphic Agency honlapján. A delegáció tagjai között Szerbia, Jamaica, Bosznia-Hercegovina, Magyarország, Libéria, Ukrajna, Uganda, Szlovénia, Málta, Mozambik és Etiópia képviselői is helyet foglalnak.

A küldöttséget Izrael ENSZ-nagykövete, Danny Dannon fogadta hazájában, ahol szerdán a vendégek egy Jeruzsálemhez közel eső telepes területre is ellátogattak Júdea és Somron területén, valamint a gázai határhoz is elmentek. Szintén látogatást tettek a Siratófalnál és a Dávid Városa Nemzeti Parkban. Ezeken kívül a Jad Vasem, illetve a Tel Aviv-i Holokauszt Múzeum is fogadta a nagyköveteket.

A program szerint a negyven fős delegációt Izrael elnöke, valamint miniszterelnöke is fogja, továbbá több magas rangú vezetővel is találkozni fognak. A csoport létszámát illetően történelminek tekinthető ez a látogatás; 2016-ban csak kilencen, tavaly pedig összesen tizennégyen vettek részt az úton.

Idén a lengyel Élet Menetére is érkeztek ENSZ-képviselők, hogy a holokauszt áldozataira emlékezzenek. Korábban nem vettek részt az eseményen a nemzetközi szervezet képviselői.

 

zsido.com

 

 

Kép forrása: The Times of Israel