Mi történt az elmúlt héten Izraelben?

A teljes, 42.2 km-es távot 1830-an teljesítették, közülük az etióp Gezu Belete Mekonen ért be elsőként a célba, 2:12:12-es idővel. Az izraeli versenyzők közül a szintén etióp származású Maru Tafari volt a leggyorsabb. A kellemes, tavaszias idő ellenére 17 résztvevőt kellett orvosi ellátásban részesíteni túlhevülés miatt. A nagy nemzetközi érdeklődést kiváltó esemény egyedül Tel-Aviv lakói között népszerűtlen. Az állandóan mozgásban lévő, forgalmas városban a maraton idején szinte teljesen megbénul az élet, a legforgalmasabb utakat ugyanis lezárják. A lakók közül sokan évek óta a verseny megtartása ellen küzdenek, a polgármesteri hivatal azonban kitart a maraton megrendezése mellett: “A maraton ünnepi esemény, mely több tízezer részvevőt vonz a városba, úgy belföldről, mint külföldről. Ehhez hasonló rendezvényre évente csak néhány alkalommal kerül sor, és akkor is csak néhány órára jár forgalomkorlátozással, ami elengedhetetlen egy ilyen méretű program zökkenőmentes lebonyolításához. A rendezvénnyel járó előnyök és hátrányok mind a nagyvárosi élet hozzátartozói.” A következő nagyszabású izraeli futóverseny a Jeruzsálem Maraton lesz március 17-én, melynek útvonala érinti az Óváros nevezetes helyszíneit is.

Indul a maraton

Behajtják a palesztin tartozást

Az izraeli elektromos művek bejelentette, hogy a jövőben nem szünteti meg az elektromos szolgáltatást az olyan holokauszt-túlélők otthonaiban, akik számláján nagyobb összegű díjhátralékot halmozódott fel. A rendelkezést azon személyekre is kiterjesztik, akik egészségügyi okok miatt valamilyen életmentő orvosi berendezést használnak otthonukban. A cég új díjszabási politikát is bevezet, melynek keretében hosszabb idő áll majd rendelkezésre a díj befizetésére, és nehézség esetén többféle megoldással teszik könnyebbé a számlák rendezését. Ezentúl csak olyan felhasználók otthonában kapcsolják le az áramot, akik szándékosan megtagadják a fizetést. Az új behajtási rendszer kidolgozását Juvál Steinitz infrastruktúraügyi miniszter kezdeményezte. A miniszter azt is szeretné elérni, hogy a társadalom sérülékenyebb csoportjai számára új kedvezmények igénybevételét tegyék lehetővé.

Ezzel együtt azt is bejelentették, hogy a Palesztin Hatóság területén felhalmozott, több mint egymilliárd sékeles (78 milliárd forintos) tartozást igyekszenek a lehető leggyorsabban behajtani. Jiftách Ron Tál, az elektromos művek elnöke kijelentette: “A palesztinok hatalmas adósságot halmoztak fel. Bár a közelmúltban 600 millió sékelt befizettek, tartozásuk még most is egymilliárd sékelre rúg. Előrehaladott tárgyalásokat folytatunk a helyzet rendezése érdekében, illetve kidolgozunk egy olyan metódust, amely megakadályozza a jövőbeni eladósodást. A jelenlegi helyzet egyszerűen felfoghatatlan és elfogadhatatlan. A társadalom egy teljes csoportja élvezi ellenszolgáltatás nélkül az elektromos szolgáltatást. Ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, beszüntetjük az áramellátást az Autonómia területén.

Az elektromos művek védőfelszerelésben dolgozó munkása a Gáza-övezet határánál

Okos karperec katonáknak

Az izraeli hadsereg bevetésen levő katonáinak állapotáról új készülék tudósítja majd az egészségügyi csapatokat. Az új, olajzöld okos karperec hatalmas áttörést jelent az izraeli hadsereg egészségügyi egységei számára, hiszen valós időben kapnak majd információt a katonák hogylétéről. A harcosok életfunkcióinak működéséről jeleket adó karperecet bevetések során viselik majd a katonák. Az eszköz a katonák sérüléseit is besorolja a könnyűtől a kritikusig, lehetővé téve az egészségügyi személyzet számára, hogy eldöntse, melyik katonának van nagyobb szüksége a segítségre.

Az okos karperec fejlesztése igen előrehaladott, a következő hónapok a teszteléssel telnek majd. Várakozások szerint az eszköz igen sok katona életét mentheti meg a harcmezőn. A hadsereg az esetleges biztonsági kockázatok kiküszöbölésén dolgozik.

Katonai egészségügyi egység munkában

Ismét életre kel a Kison patak

A Bibliában is többször említett, 70 km hosszan folyó patak a Gilboa-hegynél ered, majd Haifa mellett ömlik a tengerbe. Vízgyűjtő területe a Jezréel-völgye, a Gálil (Galilea) nyugati része és a Kármel-hegy. A patakot évtizedeken keresztül Izrael legszennyezettebb élővizeként tartották számon, olyan mennyiségű ipari hulladék – elsősorban nehézfémek és szerves vegyi anyagok – ömlött bele. Többször előfordult, hogy a patak vize, illetve az abban úszó petrolkémiai szennyeződés lángra kapott.

2012-ben az izraeli kormány nagyszabású rehabilitációs programot indított el, melynek költségét a szennyezést kibocsájtó vállalatok állják. A munkálatok idén látványos eredménnyel jártak: ismét tömegével virágzik a nárcisz a patak partján. A szennyezés előtti időben 250 000 nárcisz nyílt egyszerre a Kison partján, és ez rengeteg látogatót vonzott. Idővel a szennyezés és a virágok gyűjtése miatt – utóbbit azóta törvény tiltja – teljesen eltűntek a nárciszok a patak közeléből. A Kison javuló állapotát jelzi, hogy a kormoránok is nagy számban visszatértek a partjára, téli vándorútjuk egyik pihenőhelyeként. Januárban kétezer kormoránt számoltak meg a pataknál, de megfigyeltek gémeket, íbiszeket, jégmadarakat és piroslábú cankókat is. Érdekesség, hogy a neves, Budapesten született humorista, Kishont Ferenc a Kison patak nevéről kapta hebraizált családnevét (a haifai kikötő bevándorlási alkalmazottjától), és így vált Efrájim Kisonná Izraelben.

Nárciszok a Kison partján