Idén 23. alkalommal volt kint zsidó sátor a Sziget fesztiválon. Ebben az évben a legnagyobb si­kere a tfilinrakásnak volt: dél­től késő estig az önkéntesek össze­sen 376 alkalommal segítettek az érdeklődőknek felvenni az imaszíjat.

A „szigeti küldöttség” vezetőjével, Faith Asertől azt is megtudtuk, ezek között rengetegen most először tették fel a tfilint. Ezt az eseményt kárkáftának nevezzük, és a Talmud különleges jelentőséget tulajdonít neki: „Ez egy nagyon magasztos dolog, hiszen a Tóra magyarázatai között van egy, ami azt tanítja, hogy 300 vétek alól szabadul fel az ember, ha legalább egyszer felteszi a tfilint” – magyarázza Aser.

A lubavicsi rebbe, Menáchem Mendel Schneerson rabbi több mint 50 éve indította útjára azt a programot, melynek célja, hogy minél több zsidó férfi vegye fel az imaszíjakat. Asertől megtudjuk, hogy sokan értetlenül állnak ez előtt: mi értelme feltenni valakire a tfilint, aki talán soha többet nem gyakorolja ezt a micvát, és esetleg előtte, utána tréflit eszik? „Az én fizetésem nem lesz több, ha felveszi” – mondja enyhe iróniával Aser. – „A zsidóságban nem mindent vagy semmit alapon megy a parancsolatok betartása: egy micva is micva. Persze figyelni kell a kóser körülményekre: hogy mindkét tfilint felvegye, legyen rajta kipa és ilyenek.”

Mint mondja, általában többféle ellenérve van azoknak, akiket meg kell győzni arról, hogy felvegyék a tfilint: vannak a „teológus érvelők”, akik azt mondják, ők spirituális úton kapcsolódnak Istenhez: elég nekik az istenhit, nem kell ehhez „egy bőrdarabot magára tekerni, mintha vérnyomást mérne”. „Ez valójában egy helytelen istenkép. Amit Isten megparancsol, az a megadott út arra, hogyan közeledjünk hozzá helyesen.” Mások azt mondják, hiányzik belőlük az áhítat a tfilin felvételéhez. „Ha valaki azért venné fel, mert megfenyegetném, hogy levágom a szigetjegyét és kirakatom a fesztiválról (nyilván nem tettem ilyet soha), és csak félelemből rakná fel, az ugyanúgy érvényes lenne, az isteni akarat megtestesülése. Mindegy, miért teszi fel. Nem csak az áhítat számít, a cselekedet is.