Jogerős az „auschwitzi könyvelő” elleni ítélet.

A német szövetségi legfelsőbb bíróság jogerős döntést hozott Oskar Gröning, az auschwitzi haláltábor őrének ügyében. Az elsőfokú ítéletet megerősítve, négy év letöltendő börtönbüntetést kapott a 95 éves férfi, mivel bűnrészes magyar zsidók százezreinek legyilkolásában.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az ítélet, mely Gröninget 300 ezer magyar zsidó meggyilkolásában találta bűnrészesnek, az ügyvédek szerint kiegyensúlyozott volt. A bíró két órás beszédében elmondta, hogy a vád alapján 3-tól 15 évig terjedő börtönbüntetést lehet kiszabni. Az ítélet meghozatalakor a bíróság az áldozatok számára akart – megkésett – elégtételt nyújtani.

Gröning végig arra hivatkozott, hogy ő a foglyok holmijának feldolgozásával foglalkozott, majd fellebbezett. Ezt utasította most el a bíróság – olvasható a haaretz.com összefoglalójában. Ez volt az első ítélet, ami azt az elvet követte, hogy a haláltábor működtetésében való részvétel is elég ok a gyilkosságban való részvétel kimondására. A bíróság közleménye szerint a volt őr abban is közreműködött, hogy az SS javára hasznosítsák a deportáltak értéktárgyait, és állandó feladatai közé tartozott a deportáltak felügyelete, valamint az ellenállás és a menekülési kísérletek megakadályozása fegyveres erővel.

Kép: haaretz.com