Az oroszországi Viszoki faluból származó, 71 éves Anna Bocharnikova közel három évig küzdött azért, hogy izraeli állampolgársághoz juthasson. A szubotnyik közösséghez tartozó asszonyt az elveszett, vagy perifériára szorult zsidókat támogató Sávéj Jiszráel alapítvány segítette a bürokratákkal vívott csatájában.

Az első szubotnyikok, akik a korábban már létező szombatos mozgalomból váltak ki, dél-oroszországi parasztok voltak, aki kétszáz évvel ezelőtt áttértek a zsidó hitre. Döntésükért megannyi pogrommal, kitelepítéssel és hosszas üldöztetéssel fizettek. Jelenleg mintegy 20 000 szubotnyik zsidó él Oroszországban. Hasonló néven ismert egy keresztény közösség is, ám ők nem tértek át, csak visszatértek a szombati pihenőnaphoz.

A XIX. században, az első alijahullám idején sok szubotnyik zsidó vándorolt a Szentföldre és mezőgazdasági településeket alapítottak. Közülük került ki Alexander Zaid, az első zsidó településeket védő Hásomer mozgalom alapítója, Ráfáel Éjtán, a legendás vezérkari főnök és Álek Ron, korábbi rendőrparancsnok is.

Anna Bocharnikova az első szubotnyik zsidó, aki bevándorlási engedélyt kapott Izraelbe 2016 óta és csupán a hetedik az elmúlt öt évben. Viszokiból korábban a közösség több száz tagja vándorolt a zsidó államba, néhány ezer, más oroszországi településen élő társukkal együtt. Többségük a Jeruzsálem és Tel-Aviv között fekvő Bét Semesben él.

2005-ben azonban a bevándorlási hivatalban úgy döntöttek, hogy nem fogadják el többé a szubotnyikok kérelmét, mert nem érezték bizonyítottnak a zsidó néphez való tartozásukat. Ez különösen azok életét nehezítette meg, akiknek a családjából már többen Izraelbe települtek át.

“Nagyon örülünk, hogy Anna végre állampolgárságot kapott, és élete hátralévő éveit Izraelben élő családja körében töltheti. Ezzel együtt az izraeli hivatalnokok szubotnyik zsidókkal szemben tanúsított magatartása elfogadhatatlan. Ők is a zsidó nép részét képezik, így semmi ok sincs arra, hogy megnehezítsék számukra az Izraelbe vándorlást” – jelentette ki Micháel Freund rabbi, a Sávéj Jiszráel alapítója. “Felszólítom a miniszterelnököt és az izraeli kormányt, hogy tegyen meg mindent a még Oroszországban élő szubotnyik zsidók hazahozatala érdekében. Ez a közösség két évszázada ragaszkodik zsidóságához. Túlélték a cári elnyomást, a náci megszállást és a szovjet zsarnokságot. Tartozunk nekik és őseiknek annyival, hogy lehetővé tesszük a számukra, hogy Jeruzsálembe jöjjenek”- tette hozzá.

Mielőtt alijázott volna, Anna Bocharnikova a viszoki zsidó közösség egyik oszlopos tagja volt. Amíg fel nem épült a zsinagóga, az ő házában tanított Tórát Shlomo Zelig Avrasin rabbi, akit a Sávéj Jiszráel küldött a településre. Miután Anna hivatalosan is betért a zsidóságba, izraeli bevándorlási kérelmet nyújtott be, melyet csak két év és kilenc hónap után hagytak jóvá.

“Ezt Micháel Freund rabbinak és a Sávéj Jiszráelnek köszönhetem. Azt akarom, hogy az unokáim és a dédunokáim Izraelben éljenek az Isten adta zsidó tradíciók szerint. Hiszek az Örökkévalóban és Izraelben akarok maradni örökre” – mondta az asszony.

zsido.com

Forrás: Arutz7