Heti izraeli hírösszefoglaló.

A hét elején a háború szélére sodródott Izrael és a gázai Hámász terrorszervezet. A legutóbbi, 2014-es hadjárat óta nem látott hevességű aknagránát- és rakétatámadást indítottak a Gáza-övezetből a határ menti izraeli települések felé. Kedden több mit 80 lövedéket lőttek ki, melyek többségét a Vaskupola rendszer még a levegőben megsemmisítette. Egy rakéta egy kibuc óvodájának udvarába csapódott, egy másik pedig Netivot városának focipályáját találta el. Személyi sérülés nem történt. Az arabok megsemmisítettek egy olyan elektromos berendezést is, mely a Gázai-övezetbe továbbította az áramot. A becsapódott rakéták között több olyannak is megtalálták a maradványait, melyeket Iránban gyártottak. Katonai szakértők kiemelték a Vaskupola rendszer hatékonyságénak növekedését, mert most már a kisméretű és mindössze 15 másodpercig a levegőben tartózkodó aknagránátokat is meg tudta semmisíteni.

Válaszul az izraeli légierő és szárazföldi tüzérség 65 terrorista állást, fegyverraktárt és kiképző központot támadott. Megsemmisítettek továbbá egy Gázából induló, majd egyiptomi terület alatt haladó, s végül Izraelben véget érő, 900 méter hosszú alagutat is. A kemény válaszcsapás hatására a Hámász tűzszünetet jelentett be, melyet Izrael elfogadott és közölte, hogy ameddig nem éri támadás a zsidó államot, addig Gázát sem támadják.

Akcióban a Vaskupola

A tűzszünet mindössze 3 és fél napig tartott, mert szombat este ismét rakétákkal lőtték az izraeli kibucokat. A Vaskupola három rakétát tett ártalmatlanná, egy még az övezetben csapódott be, egy pedig lakatlan izraeli területen ért földet. Ezt követően az izraeli vadászgépek több hullámban támadták a Hámász és az Iszlám Dzsihád állásait.

A rakétázással egy időben a gázaiak számtalan, gyúlékony anyaggal felszerelt papírsárkányt eregettek át Izraelbe, ahol azok hatalmas tűzvészeket okoztak. Több kibuc szántóföldje felégett, Nir Ámban a lángok a lakóházakat fenyegették. Megsemmisült a Kármia nemzeti park területének egyharmada, a tűz rengeteg értékes növényt és vadállatot pusztított el. A gázai zavargások kezdete óta 270 tűzeset történt a határ mentén, melyek 25 000 m2-en égették fel a növényzetet és termést. A kár több tízmillió sékel, és bizonyos területeken évtizedeket is igénybe vehet a vegetáció regenerálódása. Netánjáhu miniszterelnök bejelentette, hogy a gyújtogatás okozta anyagi kár összegét levonják a palesztinoknak átutalandó járulékokból.

Ünnepnapot kaptak a drúzok

Új állami ünneppel gazdagodik az izraeli naptár: ezután arról emlékeznek meg minden évben a zsidó államban, hogy a drúz kisebbség hogyan járul hozzá Izrael Állam sikereihez. A törvényt a Kneszet elnökhelyettese, a jobboldali-szekuláris Jiszráel Béjténu párt drúz származású képviselője, Hámád Ámár terjesztette be, és a parlament el is fogadta azt. A törvény szövege szerint az ünnepnap szerepe, hogy „megemlékezzen arról, hogyan járult hozzá a drúz közösség az ország építéséhez, biztonságának megteremtéséhez és a sokszínű izraeli társadalom létrejöttéhez”.

„A drúz közösség sokat tett azért, hogy megerősítse helyzetét Izraelben és kifejezte lojalitását már az állam kikiáltása előtt. A drúzok előtt tisztelgő nemzeti ünnep létrehozása tovább szilárdítja a közösség státuszát az országban, és általa elismerik, megtisztelik és nagyra értékelik mindazt a munkát és hozzájárulást, melyet a drúz közösség tagjai végeznek Izrael boldogulása érdekében. Ezen felül az ünnepnap lehetőséget teremt az izraeli drúzoknak is, hogy kifejezzék lojalitásukat a többi izraeli állampolgár felé” – mondta Ámár.

Hámád Ámár

Az új ünnepnap dátuma március 1. lesz, mert 1956-ban e napon kezdtek drúz katonákat is besorozni az izraeli hadseregbe. A drúz katonák azóta is kiemelkednek hősiességükkel, és a közösség számos tagja szolgál magas beosztásban. 2019-től minden március elsején ünnepi ülés lesz a Kneszetben, központi állami megemlékezést tartanak, a közösség vezetői az államelnök rezidenciáján vesznek részt fogadáson, országszerte pedig drúz kulturális eseményeket rendeznek majd. Izraelben jelenleg 130 000 drúz él, elsősorban a Gálilban és a Golán-fennsíkon.

Netanjahu pártja a legnépszerűbb

A Panels Politcs közvélemény kutató cég legújabb adatai szerint, ha ma lennének a választások, akor Netánjáhu pártja (Likud) a mostani 30 helyett 34 mandátummal lenne messze a legnagyobb párt, a most második legnagyobb Munkapárt viszont a mai 24 helyett mindössze 10 széket szerezne a Kneszetben Ávi Gábáj vezetésével. A Likud és a Jiszráel Béjténu (Izrael az otthonunk) párt közös listán 36 helyet kapnának. Netánjáhunak ez lenne az ötödik miniszterelnöki ciklusa (a negyedik megszakítás nélkül), és pártjának több, mint kétszer annyi mandátuma lenne egy ma alakuló parlamentben, mint az őt követő riválisáé. Jáir Lápid Jes Átid (Van Jövő) pártja venné át a második legnagyobb párt szerepét a mostani 11 szék helyett 16-tal – e pártnak a 2016-17-es közvélemény kutatások még 22-27 mandátumot jósoltak. Az oktatásügyi miniszter, Náftáli Benet Zsidó Otthon pártja a mostani 8-ról 11 helyre tornászná fel magát, míg a gazdasági miniszter Mose Káhlon Együtt nevű pártja 10-ről 6-ra zuhanna vissza. Ávigdor Liberman belügyminiszter Izrael az otthonunk pártja ismét hat széket nyerne el, ha ma tartanák a választásokat. A két haredi párt, a Sász és az Egyesült Tórahű Zsidóság megtartaná az összesen 13 helyét, Orli Lévi új pártja, valamint a szélsőbalos Merec 6-6, az arab Egyesült Lista 12 helyet szerezne.

Netánjáhu egy pártrendezvényen

zsido.com

Megszakítás