Évtizedekkel ezelőtt a long island-i Mineolában található chábád közösség vezetője, Anchelle Perl rabbi ígéretet tett egy haldokló anyának, hogy ő fogja tartani az akkor még csak 2 éves fia Bar Mitzvah-ját. 11 évvel később, amikor eljött az ideje, hogy teljesítse ígéretét, kiderült, hogy a fiú, Mathew időközben meg lett keresztelve.

Néhány napja a rabbi mégis teljesíthette az anya utolsó kívánságát. Hogy mi történt az elmúlt 18 év alatt, azt maga Mathew mondta el beszédében az ünnepen – olvasható a crownheights.info-n.

Először is felidézte azt a néhány homályos képet, amit az édesanyjáról őriz magában, ahogy a kórházban játszik vele. Ezután édesapja mindent megtett, hogy fiát biztonságban felnevelje, mindent megadjon neki. Apukája nem volt zsidó, de gyakorolta a vallást, tekintettel a feleségére. Később újra megnősült és egy nem zsidó asszonyt vett el. A továbbiakban már nem tartották fontosnak a vallásos neveltetést. Volt karácsony és volt hanuka, és neki mind a kettő egyformán fontos volt. Végül ő döntött úgy, hogy felveszi a keresztséget, katolikus lett, hitoktatásra járt.

Emellett azonban csodálatos nagyszüleinek köszönhetően tartotta a zsidó ünnepeket is. Úgy érezte, hogy ez a két dolog megfér benne. 13 évesen aztán átadták neki a legrosszabb hírt, amit édesanyja elvesztése óta hallott, váratlanul meghalt a nagyapja. A temetésen találkozott Perl rabbival, aki rámosolygott és azt mondta neki: „Nekünk még beszélnünk kell a Bar Mitzvahdról kedves fiam!”. A rabbi kezdeményezése azonban akkor még nem talált nyitott fülekre.

Aztán történt valami, ami megváltoztatta Mathew hozzáállását. 14 évesen éppen a bérmálásra készült a katolikus templomban, amikor a pap azt mondta, emlékezzünk meg azokról, akik már nem lehetnek velünk. Ekkor elhangzott az édesanyja neve. Michele Goldman. Az apjára nézett, ő is megrendült. Akkor értette meg, hogy nem ez az ő útja, nem ez az ő vallása. Elhatározta azt is, hogy meglesz a Bar Mitzvah, történjen bármi. 16 évesen találkozott azzal a lánnyal, aki később a felesége lett, és akinek elmondta az egész történetet. Lori azt mondta neki: „Ne feledd, ha anyukád zsidó volt, te is zsidó vagy!”.

barmitzvah3

24 évesen házasodtak össze hagyományos zsidó szertartás szerint. Újabb évek teltek el. A nagynénje egyik nap azt mesélte neki, hogy mennek egy Bar Mitzvah-ra, mégpedig Perl rabbihoz. A nagynéni megadta a mobilszámát a rabbinak, akitől nem sokkal később fontos sms-t kapott.  Megbeszélték, hogy találkoznak, mert ideje lenne teljesíteni egy fontos ígéretet. Megkezdték az előkészületeket, a rabbi fia, a szintén rabbi Dovid Perl segített a felkészülésben, akinek nagyon hálás volt a tanításért és főleg a türelméért. Mathew beszéde végén megköszönte Anchelle Perl-nek, hogy soha nem felejtette el az édesanyjának tett ígéretét.

barmitzvah1

zsido.com