Éveken át nőtt a bevándorlók száma, idén azonban kevesebben érkeztek, mint tavaly. Franciaországból és Ukrajnából alijázott a legtöbb zsidó.

A Jewish Agency előzetes becslése szerint 2016-ban 12 százalékkal kevesebben alijáztak, a számuk december végére várhatóan eléri a 27 400 főt. Jellemzően két országból indultak a zsidók Izraelbe, Franciaországból és Ukrajnából – derül ki a haaretz.com cikkéből.

5000 franciaországi zsidó érkezett idén eddig Izraelbe, harmadával kevesebb, mint tavaly. 2015 rekordév volt, akkor csaknem 7500-an döntöttek úgy, hogy Franciaországot a hátuk mögött hagyják és Izraelben kezdenek új életet.

A legtöbb bevándorló az antiszemitizmussal és a gazdasági helyzettel magyarázza döntését. Franciaországban él Európa legnagyobb zsidó közössége, legalább 500 ezer ember. A bevándorlás lassulásában szakértők szerint szerepet játszik az izraeli biztonsági helyzet, különösen az elmúlt év késes támadásai. A kevésbé vallásos francia zsidók gyakran választják célpontnak Kanadát, az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát.

Ukrajnából év végéig várhatóan 5700-an érkeznek Izraelbe, ez 20 százalékos csökkenés tavalyhoz képest. Egyelőre úgy tűnik, hogy az orosz-ukrán feszültség okozta kezdeti félelem némileg enyhült az ukrán zsidóság körében, legalábbis  a Jewish Agency szakértői szerint.

Kép: haaretz.com

 

 

Megszakítás