Az elmúlt években 17 országban több ezer gyerek életét könnyítette meg a program.

„A kerekesszékhez jutó gyermekek mosolya jellemzi a legjobban az országaink közötti barátságot és testvériséget”- mondta Jimmy Morales, Guatemala elnöke, az országa izraeli nagykövetségén rendezett ünnepségen, ahol a rászoruló gyermekek átvehették az igényeikre szabott, különféle vidám színekben pompázó kerekesszékeket.

A „Kerekesszékek a Reményért” nevű kezdeményezés olcsón előállítható, strapabíró és alacsony fenntartási költségű eszközöket fejlesztett ki. Az ötletgazdák, Pablo Kaplan és Chava Rotstein műanyaggyártással foglalkoznak és évekkel ezelőtt tervbe vették, hogy fejlődő országokban élő, mozgássérült gyermekeket segítenek eljutni az iskolába.

Hasonló kerekesszéket vittek többek között Peruba, Nepálba, Vietnámba, Etiópiába, Ukrajnába, Kolumbiába és a Palesztin Autonómia területére is. A kezdeményezést az izraeli Külügyminisztérium Nemzetközi Fejlesztési és Együttműködési osztálya finanszírozta.

„Ahogy hírt kaptam a „Kerekesszékek a Reményért” programról, rögtön arra gondoltam, hogy a guatemalai gyerekeknek is mindenképpen biztosítani kell ezt a lehetőséget, méghozzá ingyenesen” – mondta Mátánjá Kohén, Izrael guatemalai nagykövete.

A Guatemalába érkezett kerekesszékeket úgy alakították ki, hogy megbirkózzanak a helyenként igen nehéz terepviszonyokkal. Az is fontos szempont volt a tervezés során, hogy a kerekesszékek színesek és tetszetős formájúak legyenek, hogy minél kevésbé emlékeztessenek egy orvosi segédeszközre. A tervezést a jeruzsálemi ALYN Kórház pediátriai rehabilitációs intézetének szakértői segítették.

Kaplan és Rotstein eközben már egy új modellen dolgozik, mely idősebb, 9-14 éves, illetve összetett mozgásszervi problémával küzdő gyermekek számára nyújt segítséget a közlekedéshez.

zsido.com

Forrás: Israel21c

 

Megszakítás