A Rhode Island-i Newportban álló Touro zsinagógát 1763. december 2-án, hanuka ünnepén avatták fel az Ibériai-félszigetről elűzött zsidók leszármazottai. Az ünnepségen megjelentek a különböző felekezetek és a politikai élet képviselői is.

Az észak-amerikai földrész első zsinagógája az egyetlen fennmaradt zsidó imaház a koloniális időkből. Spanyol és portugál anyanyelvű alapítói vallásszabadságot és üzleti lehetőségeket keresve települtek az Egyesült Államokba. Az épületet a kor neves építésze, Peter Harrison tervezete, és az egyik legjobban sikerült munkájának tartják. Az építkezést 1759-ben kezdték meg és négy éven keresztül tartott.

A kiűzött szefárd zsidók Amszterdamban és Londonban nagy közösségeket hoztak létre, majd később így tettek a holland és brit korona alá került amerikai kikötővárosokban is. Először a karibi szigetvilágban, majd később a kontinensen is, New Amsterdamban (a későbbi New Yorkban), Newportban, Charlestonban és Savannában. Ezekben a városokban nyugodtan folytathattak üzleti tevékenységet és szabadon gyakorolhatták vallásukat. Ennek megfelelően mutatós, és központi elhelyezkedésű zsinagógákat építettek, nem úgy, mint Európában, ahol gyakran csak épületekbe rejtve emelhettek imahelyet. A zsinagógák kívülről a koloniális épületekre hasonlítottak, belül azonban az amszterdami portugál zsinagógát másolták. Az imakönyveket is Amszterdamból vagy Londonból szerezték be, és a nagyünnepekre is e városokból hívtak kántorokat.

“Akkoriban ez volt az egyetlen zsinagóga a térségben. A belterében tizenkét oszlop tartja a karzatot, melyek Izrael tizenkét törzsét szimbolizálják. Mindegyiket egy-egy fa törzséből faragták ki. Az építők odafigyeltek arra, hogy az épületet Jeruzsálem felé tájolják” – mondta Marc Mandel, a zsinagóga rabbija.

A közösség tagjai büszkék rá, hogy 1790-ben, Moshe Seixas, a zsinagóga elöljárója levélben üdvözölte a frissen megválasztott George Washington elnököt, aki válaszában kifejezte reményét, hogy az országban “mindenki biztonságban ülhet a szőlője és a fügefája alatt, és nem lesz oka félnie senkitől. Szerencsénkre az Egyesült Államok kormánya nem fogadja el a bigottságot, nem hagyja az üldöztetést és mindössze annyit kér a védelme alatt élőktől, hogy jó állampolgár módjára viselkedjenek”.

Az eseményre emlékezve a zsinagógában minden évben előadást tartanak, melyben nyilvánosan felolvassák Washington levelét, és a vallásszabadság fontosságára hívják fel a figyelmet.

Az alapító közösség tagjainak többsége a polgárháború során elhagyta Newportot, de a kapcsolatot továbbra is fenntartották a zsinagógával, mely később felvette Abraham Touro nevét, aki nagy összeget adományozott a zsinagóga fenntartására.

A közösség ma újra virágzik. Megőrizték a zsinagóga ortodox hagyományait és számos oktatási programot is kínálnak az érdeklődőknek. Az épületet, mely 1946 óta nemzeti történelmi emlékhelynek minősül, 2005-2006-ban újították fel kívülről és belülről egyaránt.

“Newport egykor igen jelentős zsidó közösségnek adott otthont, mert Rhode Island volt az egyik legtoleránsabb kolónia. Idővel az alapító szefárd zsidók elmentek, és askenázok jöttek a helyükre, akik a New York-i szefárd közösségtől bérelték ki az épületet. Fontos lenne, hogy az emberekben tudatosuljon: a zsidók az amerikai társadalom részét képezték egészen a kezdetektől fogva” – mondta Ronnie Perelis, a Yeshiva Universitiy Szefárd Zsidóság tanszékének professzora.

zsido.com

Forrás. JPost