Szerda este köszönt be Pészah első estéje, amit a zsidóság minden évben különleges vacsorával ünnepel. A koronavírus miatt fennálló helyzet miatt azonban idén sokan egyedül, vagy a megszokott lehetőségek nélkül kénytelenek eltölteni az ünnepet.

 Haaretz összeállítása szerint több zsidó szervezetnek köszönhetően mégis sokan segítséghez juthatnak, hogy méltó módon tartsák meg az ünnepet.

Például a New York-i UJA-Federation közreműködésével csaknem 8500 pészahi csomagot osztanak ki, ami 4 ezernél is több rászoruló háztartás számára jelent segítséget.

A Chábád Lubavics Mozgalom — amely évente csaknem 115 országban tart széder esteket, és közel 3.5 millió maceszt oszt szét — idén sem marad tétlen. A mozgalom önkéntesei 250 ezer széder esti csomagot fognak ajándékozni az Egyesült Államok területén.

A szervezet mindezeken felül egy különleges platformon keresztül is igyekszik választ adni azokra az aktuális kérdésekre, amik a koronavírus miatt merülnek fel.

Többek között választ adnak arra a kérdésre, hogy Skype-on keresztül is szabad-e ünnepelni másokkal? Mi történik, ha nem jutottunk megfelelő ellátáshoz, és hogyan ünnepeljünk egyedül széder este?

Az Orthodox Union online tájékoztatót tett közzé a kóserság otthoni betartásáról — videók mellett hasznos tanácsokkal, konyhai tippekkel és oktatóanyagokkal készült.

Alexander Rapaport, a Masbia Soup Kitchen nevű hálózat vezetője pedig arra emlékeztetett: a segítségnyújtás hagyománya közel sem újkeletű a zsidó történelemben. „Az ostrom alá vett Jeruzsálemben, a Templom lerombolásának idején, a legvirágzóbb városok összefogtak, és addig nem látott erőforrásokat mozgattak meg a közösség támogatása érdekében.

A rabbik azt remélik, hogy sokan az ő nyomdokaikra lépnek ebben a krízishelyzetben is”— fogalmazott.

 

Forrás: neokohn.hu