A kezdeményezés a nigériai Chábád-központból indult és annak ellenére végigvitték, hogy az rámádán alatt rendkívül megszaporodtak a muszlimok által elkövetett, erőszakos zsidóellenes cselekmények.

A projekt részeként a Chábád szemüveggyűjtést rendezett a szegény nigériaiak számára, támogatást ad a várandós nőknek és nigériai árvaházakban is tevékenykednek. Az ételosztásra a muszlimok egy hónapon át tartó ünnepe, a rámádán lezárásának keretében került sor.

Az évente megrendezett ételgyűjtő akció célkitűzése az volt, hogy 250 ezer adag hálál, tehát a muszlim étkezési törvények betartásával elkészített ételt osszanak ki öt nigériai városban, egy alapítvánnyal karöltve. Az ételosztás célja az, hogy a kis nigériai falvak gyakran éhező és rendkívül szegény lakosainak juttassanak élelmet. Jiszráel Uzán rabbi és felesége, Chájá, a nigériai Chábád küldöttek 2011 óta vezénylik az abujai ételosztást. Az ő kezdeményezésükhöz csatlakozott később Mendy Sternbach rabbi és felesége, Mázál. A chálál élelmiszer mellett a humanitárius segítségnyújtás is fontos a szervezőknek, különösen az elmúlt másfél évben, a koronavírus járvány kezdete óta.

„Mi, zsidók, akik nem ünnepeljük a rámádánt, tudjuk, hogy ez a hónap, amikor nagyon sokan böjtölnek és lakomáznak, különösen nagy terhet ró Nigéria legszegényebb lakosaira.” – mondta Uzán rabbi. – „Ezért indítottuk útjára ezt a kezdeményezést, hogy segítő kezet nyújthassunk muszlim barátainknak és szomszédainknak, akiknek a leginkább szüksége van erre az év pénzügyileg különösen megterhelő hónapjában.”

A program részeként a Chábád más segítséget is nyújt, ilyen például a fent említett szemüvegosztás és a leginkább rászorulók támogatása. „Azért vagyunk itt, hogy segítsük az embereket, ez ennyire egyszerű” – mondta Sternbach rabbi. – „A zsidó közösség számára ez azt jelenti, hogy gondoskodunk a vallási szükségleteikről. És mindenki másnak, aki Nigériában támogatásra szorul, azt jelenti, hogy humanitárius segítséget nyújtunk akkor és ahol csak tudunk.”

zsido.com

Forrás: JPost