A nácikkal kollaboráló francia kormány közel 80 évvel ezelőtt fosztotta meg jogaitól az algériai zsidóságot.

Csaknem nyolcvan év elteltével Németország bejelentette: kész holokauszt túlélőnek minősíteni 25 ezer olyan időskorú algériai zsidót, akiket egykor a Vichy-kormány üldözött a nácik szövetségeseként.

Az észak-afrikai zsidókat 1940 után fosztották meg francia állampolgárságuktól, és a nürnbergi törvények mintájára megtiltották számukra, hogy doktorként, ügyvédként vagy tanárként dolgozzanak, valamint állami tisztséget töltsenek be. A gyermekeket kirúgták a francia iskolákból – olvasható a Times Of Israel honlapján.

„Ez lesz az első alkalom, amikor a német kormány elismeri őket a nácik áldozataiként” – hangsúlyozta Greg Shcneider, a Conference on Material Claims Against Germany (CMCAG) nevű szervezet alelnöke. Hozzátette, az algériai zsidóság az utolsó olyan nagyobb csoport, amelyet a német kormány mindeddig nem támogatott.

A kárpótlásra jogosult személyeknek Németország 2556 eurós összeget fizet. A támogatás mellett bizonyos esetekben ételutalványt, valamint az otthoni gondozáshoz tartozó szolgáltatások finanszírozását is biztosíthatják az időskorú túlélőknek, akiknek többsége ma már nyolcvanas és kilencvenes éveiben jár.

– Ők nem éltek koncentrációs táborokban Algériában, de ezeknek az embereknek feje tetejére állították a gyerekkorukat, amikor a zsidókat üldözni kezdték. Mindez bizony jelentős hatást gyakorolt az életükre. A háborúban átélt élmények nagyon sokuk számára meghatározó volt. Ezeket az évtizedeket sosem ismerték el mindeddig – tette hozzá Schneider.

A kárpótlásra jogosult személyek nagy része – közel 20 ezer fő – Franciaországban él napjainkban,  4 ezren Izraelben találtak új otthonra. Az észak-afrikai országban maradt túlélők számát mindössze 50-re becsülik, noha a Vichy-kormány korabeli nyilvántartása szerint 118 ezer zsidó élt Algériában a második világháború idején.

zsido.com

Kép forrása: JTA